ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Και ομως. Ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τους φόρους για την πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρηματιών και εμπόρων

Είναι γνωστό ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και γενικά οι επιχειρηματίες επειδή δηλώνουν διαφορετικά κέρδη από χρονιά σε χρονιά, είναι δύσκολο να υπολογίσουν και πολύ περισσότερο να συγκρίνουν τους φόρους που πληρώνουν από έτος σε έτος.

Αυτό το γεγονός είναι κυρίως που χρησιμοποιεί η ΝΔ, προκειμένου να παρουσιάσει την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ως “φόροκαταιγίδα ” ενώ στην πραγματικότητα, για την συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων, επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει μειώσει, για αυτούς, τους φόρους που πληρώνουν, σε σχέση με ότι ίσχυε παλαιότερα με αποτέλεσμα η πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους, η οπαία άλλωστε είναι γνωστό ότι δηλώνει εισοδήματα μέχρι 30.000 ετησίως, όχι μόνο δεν πληρώνουν παραπάνω φόρους, αλλά αντίθετα είναι και κερδισμένοι.

Τα παρακάτω στοιχεία τα έχει δημοσιεύσει ο SKY στην ιστοσελίδα του και είναι αποκαλυπτικά

Α. Η νέα Κλίμακα Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών προσώπων


Ποιους αφορά η Κλίμακα:
Μισθωτούς, Συνταξιούχους, Ατομικές επιχειρήσεις, Αγρότες
Πως εφαρμόζεται η κλίμακα ;

Παραδείγματα (Αφορούν τις Ατομικές Επιχειρήσεις)
1.Καθαρά Κέρδη  από Ατομική Επιχείρηση 25.000€. Ο νέος Υπολογισμός του Φόρου: Μέχρι τις 20.000€ ο συντελεστής φόρου είναι 22% και ο φόρος είναι 4.400€, για τα υπόλοιπα 5.000€ ο συντελεστής φόρου είναι 29% και ο φόρος είναι 1.450€.

Άρα Σύνολο Φόρου: 4.400€+1.450€=5.850€
(Με το παλαιό καθεστώς (2015) ο φόρος ήταν 6.500€)

Β. Η Νέα κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης
(Ισχύει για εισοδήματα από 1.1.2016)

Η Κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης, δεν υπολογίζεται πια επί του συνολικού εισοδήματος, αλλά λειτουργεί όπως και η παραπάνω κλίμακα φορολογίας φυσικών προσώπων.


Παραδείγματα

1.Για Εισόδημα 15.000€:  Ο νέος Υπολογισμός του Φόρου: Μέχρι τις 12.000€ ο συντελεστής φόρου είναι 0% και ο φόρος είναι 0€, για τα υπόλοιπα 3.000€ ο συντελεστής φόρου είναι 2,20% και ο φόρος είναι 66€.

Άρα Σύνολο Φόρου: 66€ (Με το παλαιό καθεστώς (2015) ο φόρος θα ήταν 105€)

Ε. Νέος συντελεστής φόρου 29% στα κέρδη εταιρειών που τηρούν Απλογραφικά βιβλία (Β’κατ.)

Αφορά :
Προσωπικές εταιρείες (ΟΕ, ΕΕ κλπ)
Συνεταιρισμούς και ενώσεις αυτών,
Κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα,
Κοινοπραξίες,
Νομικές οντότητες που ορίζονται στο άρθρο 2 του Κ.Φ.Ε. και δεν περιλαμβάνονται σε μια από τις προηγούμενες περιπτώσεις.

Παραδείγματα

 Η προκαταβολή φόρου

Ενα σημαντικό μέρος των φοροελαφρύνσεων οι οποίες προέκυψαν για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 32.000 ευρώ (εξαιτίας της εφαρμογής των νέων κλιμάκων υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) απορροφήθηκε το 2017 από τις πρόσθετες επιβαρύνσεις που προκάλεσε ο υπολογισμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος με συντελεστή αυξημένο από το 75% στο 100% του κύριου φόρου εισοδήματος.

Τα ποσοστά που περιόρισαν τις φοροελαφρύνσεις εξαιτίας της αύξησης της προκαταβολής φόρου θα υπερβούν το 50% και θα φθάσουν και μέχρι το 75%. Ομως, από την επόμενη χρονιά, όταν στον υπολογισμό της προκαταβολής θα υπολογιστούν και τα ποσό που πλήρωσε φέτος, αυτά θα είναι σημαντικά μειωμένα.