ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών απέναντι στους διανομείς με μηχανάκι

Τις υποχρεώσεις των εργοδοτών στο χώρο της εστίασης που απασχολούν διανομείς με μηχανάκι, θα προσδιορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, η οποία αναμένεται να εκδοθεί, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως είπε ο κ. Νεφελούδης, η εγκύκλιος δίνει οδηγίες και ξεκαθαρίζει το πεδίο, με στόχο να διευκολύνει το έργο των Τεχνικών Επιθεωρητών.

Με τις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας συνόψισε τα βασικά σημεία της εγκυκλίου στα εξής:

Κάθε επιχείρηση πρέπει να διαθέτει γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου. Να περιγράφεται, δηλαδή, σε μία μελέτη ή σε ένα πόνημα ποιοι είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στο χώρο της διανομής και τι μέτρα λαμβάνει η επιχείρηση, για να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους και να κάνει πιο ασφαλή την εργασία του.

Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να παρέχει τα μέσα ατομικής προστασίας, τα οποία είναι απαραίτητα για την ασφαλή εκτέλεση του επαγγέλματος, εκτός από το κράνος που εμπίπτει στην υποχρέωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Τρίτον, ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία της μηχανής με την οποία ασκεί το επάγγελμά του ο διανομέας

Υπό ακραίο εργοδοτικό καθεστώς συχνά η εργασία των ντιλιβεράδων

Όπως διαπίστωσε ο κ. Νεφελούδης, «έχουμε ένα τεράστιο θέμα με τους ντελιβεράδες» και τόνισε πως «βγάζουμε αυτές τις μέρες την περίφημη εγκύκλιο μετά από μια πολύ μεγάλη επεξεργασία για το τι προβλέπει ο νόμος για να είμαστε προσεκτικοί απολύτως και να μην κάνουμε κάποιο λάθος».

«Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει τις υποχρεώσεις που έχει ο εργοδότης στα καταστήματα που έχουν delivery στην εστίαση» ανέφερε γενικός γραμματέας και εξέφρασε την άποψη ότι «θα βοηθήσει πάρα πολύ στη διαδικασία κυρίως του ΣΕΠΕ, για να ξέρει τι ελέγχει, και βεβαίως το να μαζευτεί το «σύστημα» αυτό με τους τραμπουκισμούς και τις παραβατικότητες».

Παράλληλα ο κ. Νεφελούδης τόνισε πως «όνο με την διαδικασία του συστηματικού ελέγχου μπορεί να διασφαλιστεί η τήρηση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η παραβατικότητα η οποία είναι εντονότερη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

Δέκα νεκροί μέσα σε δύο χρόνια – Έλεγχοι από ΕΦΚΑ και τροχαία

Όπως αναφέρει σε πρόσφατο ρεπορτάζ του Left.gr η  κ. Κουταλάκη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης, είναι σημαντικόνα συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν οι κοινοί έλεγχοι ΕΦΚΑ και τροχαίας στο δρόμο, που έχουν ήδη αποδώσει αποτελέσματα στη Θεσσαλονίκη, αναγκάζοντας εργοδότες να προσλάβουν ανασφάλιστους ντελιβεράδες ή να τροποποιήσουν τη σύμβαση ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στο πραγματικό ωράριο των (υποασφαλισμένων) εργαζομένων. 

Ωστόσο, «οι εργοδότες βρίσκουν τρόπους να ξεφεύγουν, αναγκάζοντας τους διανομείς να μη χρησιμοποιούν τα “κουτιά” με το σήμα των καταστημάτων αλλά τις δικές τους μπαγκαζιέρες, προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί από τους υπαλλήλους που διεξάγουν τους ελέγχους». 

«Ακόμα σημαντικότερο», τονίζει η εργαζόμενη, «είναι οι ντελιβεράδες να αναζητήσουν το σωματείο, ξεπερνώντας τις απειλές των εργοδοτών ότι “όποιος συνδικαλίζεται απολύεται”. Μόνο με την συλλογική παρέμβαση θα περάσει ο φόβος στην πλευρά των εργοδοτών που μας θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο για 3 ευρώ την ώρα και μας κλέβουν από παντού (δώρα, υπερωρίες, νυχτερινά, αργίες κτλ) για να αυξήσουν τα κέρδη τους».

Καταγγελίες για εργοδοτική αυθαιρεσία στο 15512

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους φόβους που έχουν σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι να καταγγέλλουν την εργοδοτική αυθαιρεσία ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι «το κίνητρο που έχει ένας εργαζόμενος για να ενημερώσει τις αρχές ακόμα και ανώνυμα στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 είναι ότι θα είναι πια ασφαλισμένος, θα έχει καλύτερο μισθό, δεν θα «φορτώνεται» τις βενζίνες, το μηχανάκι, τη συντήρηση κ.α. Η οικονομική ευχέρεια και η αξιοπρέπεια του».

Επικείμενες μισθολογικές αυξήσεις για όσους αμοίβονται με τον κατώτατο

Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη εξαγγείλει την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, ένα μισθολογικό καθεστώς στο οποίο εργάζεται μεγάλο μέρος του κλάδου. Επίσης στις αρχές του 2019 θα μπει σε διαδικασία εφαρμογής η κατάργηση του υποκατώτατου, που είναι πολύ σημαντικό για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.

***Μπορείτε να ακούσετε όσα πρόσφατα δήλωσε σχετικά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης».