ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Περισσότερο από το 1/3 (37%) του νέου ΠΑΑ θα υλοποιηθεί από τις Περιφέρειες.

Προγράμμα-Αγροτικής-Ανάπτυξης-ΠΑΑ

Ως μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί για την χώρα χαρακτήρισε το νέο ΠΑΑ της περιόδου 2014 -2020 ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής κ. Χαράλαμπος Κασίμης κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στα πλαίσια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22/03 στο ΙΓΕ.

Ο κ. Γεν. Γραμματέας ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας ότι στόχος του νέου ΠΑΑ είναι ένα βιώσιμο μοντέλο που θα απεξαρτητοποιήσει τον Πρωτογενή τομέα από τις επιδοτήσεις καθώς και η αναπτυξιακή κατεύθυνση και μετατόπιση του νέου ΠΑΑ σε ένα άλλο μοντέλο.

Τα προβλήματα που καλείται να λύσει το νέο ΠΑΑ είναι μεταξύ άλλων:

  • μειωμένη ανταγωνιστικότητα
  • κόστος παραγωγής
  • γήρανση πληθυσμού
  • μικρές εκμεταλλεύσεις
  • ανισοβαρής σχέση φυτικής / ζωικής παραγωγής
  • υποβάθμιση του περιβάλλοντος
  • έλλειμα κατάρτισης / εκπαίδευσης των παραγωγών

Όπως είπε ο κ. Κασίμης το νέο ΠΑΑ προκρίνει μια σειρά δράσεων που χαρακτηρίζονται από πολυτομεακή, αναπτυξιακή κατεύθυνση και έχουν σκοπό την τοπική ανάπτυξη. Αναφερόμενος στο LEADER είπα ότι στόχος είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων των αγροτικών νοικοκυριών και γι’ αυτό τον σκοπό ενισχύεται ο Β’ Πυλώνας με 500 εκατ. ευρώ από τον Α’ Πυλώνα.

Περισσότερο από το 1/3 (37%) του νέου ΠΑΑ θα υλοποιηθεί από τις Περιφέρειες. Προς το τέλος της ομιλίας του ο κ. Κασίμης τόνισε την ανάγκη για απεμπλοκή από πολιτικές / πελατειακές παρεμβάσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά: «εγώ έζησα αυτό που λέμε πελατειακές παρεμβάσεις». Όπως ανέφερε, πλέον η χώρα βρίσκεται σε ένα τέλος εποχής όπου ή θα αδράξει την ευκαιρία για να κάνει μια αναπτυξιακή στροφή ή θα γίνει πισωγύρισμα. Ο κ. Κασίμης στηλίτευσε τα φαινόμενα πολιτικών – πελατειακών παρεμβάσεων από στα «οποία θα πρέπει να αντισταθούμε και από τα οποία θα πρέπει να απεμπλακούμε οριστικά».