ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Σε έτος καινοτομίας και έρευνας ανακηρύσσει το 2018 το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Τη δέσμευσή του ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα σταθεί αρωγός και “σύμμαχος” στις ερευνητικές προσπάθειες του Κέντρου Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών, που εστιάζουν στον πρωτογενή τομέα και “φροντίζουν” -μεταξύ άλλων- για τη μείωση του κόστους παραγωγής, προσδίδοντας ταυτόχρονα ποιοτική υπόσταση στα ελληνικά προϊόντα και συντελώντας στην προστασία της βιοποικιλότητας, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, γνωστοποιώντας ότι το 2018 έχει χαρακτηριστεί έτος καινοτομίας και έρευνας.

Κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ο κ. Αποστόλου αφού ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητές του από τον υπεύθυνο του Κέντρου και διευθυντή του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας ΑΠΘ, Στέργιο Λογοθετίδη, δήλωσε: “η έρευνα που γίνεται στο κέντρο είναι εντυπωσιακή. Το ζητούμενο βέβαια, είναι να δούμε πώς αυτή η έρευνα θα βρει εφαρμογή στον πρωτογενή τομέα, που ένα από τα μεγάλα του προβλήματα είναι το υψηλό κόστος παραγωγής”.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι “η έρευνα που γίνεται στο Κέντρο, παράγει αποτελέσματα σε επίπεδο παραγωγής ενέργειας σε σχέση ιδιαίτερα με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συμβάλλοντας έτσι αποτελεσματικά στη μείωση κόστους, απο άλλες πηγές”.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζοντας τη θετική δουλειά που γίνεται στο Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών, ο κ. Αποστόλου είπε: “είμαστε εδώ. Θα παρακολουθούμε τη δουλειά σας και πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή, στην εφαρμογή της, αυτή η έρευνα που παράγετε, θα μας δώσει τη δυνατότητα μέσα απο δράσεις και μέτρα του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, να την εντάξουμε και να την ενισχύσουμε, ώστε να βρει ο κόσμος του πρωτογενούς τομέα έναν φορέα που θα τον βοηθήσει στην κατεύθυνση μείωσης του κόστους ενέργειας”.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας ΑΠΘ και υπεύθυνος του Κέντρου, Στέργιος Λογοθετίδης, ενημερώνοντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το έργο που γίνεται στις εγκαταστάσεις του κέντρου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι μέσα στο 2019 θα βγει σε μαζική παραγωγή ένα “νανο-φωτοβολταϊκό” βάρους 500 γραμμαρίων, έναντι των 22-23 κιλών που έχουν τα ογκώδη φωτοβολταϊκά συστήματα, και αυτό θα μπορεί να τοποθετηθεί -μεταξύ άλλων-σε θερμοκήπια, καντίνες, κτηνοτροφικές μονάδες και beach bar, εξασφαλίζοντας για τον χρήστη μείωση του κόστους ενέργειας. “Δύο τ.μ αυτών των νανοφωτοβολταϊκών, μπορούν να παράξουν ενέργεια για την ψύξη δύο ψυγείων 200 λίτρων έκαστο” είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι “ναι μεν τώρα η απόκτησή τους είναι ακριβή, αλλά όταν θα βγει στη μαζική παραγωγή η τιμή τους θα είναι ανταγωνιστική”.