ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Στην ατζέντα των Μέρκελ-Λαγκάρντ το ελληνικό ζήτημα

(AP Photo / Virginia Mayo)

Σειρά επαφών θα έχει σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τους επικεφαλής πέντε διεθνών οικονομικών οργανισμών προκειμένου να συζητήσει επίκαιρα οικονομικά θέματα, ενώ κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις θα έχει η γερμανική προεδρία των G-20. Ξεχωρίζει η συνάντηση με τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

H ισχυρή κυρία της Γερμανίας θα συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Χοσέ Ανχελ Γκουρία (José Ángel Gurría), τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ (Jim Yong Kim), τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) / WTO Ρομπέρτο Αζεβέντο (Roberto Azevêdo), τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ΙLO Γκάι Ράιντερ (Guy Ryder) και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Να μπουν οι βάσεις για συμφωνία

Με τη προ-συμφωνία της Μάλτας να βρίσκει την ελληνική κυβέρνηση σε θέση μάχης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, κορυφαία στελέχη εκτιμούν ότι η σημερινή συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να θέσει τις βάσεις για τη σχετική συμφωνία.

Θεωρούν πως η Γερμανίδα καγκελάριος και η επικεφαλής του ΔΝΤ θα αναζητήσουν, υπό το βάρος των γερμανικών εκλογών, τη «χρυσή τομή»: είναι πιθανό να συμφωνήσουν πως τα πρωτογενή πλεονάσματα θα παραμείνουν υψηλά για μια τριετία (2019-2021), αλλά να ενισχυθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Το παρασκήνιο του Eurogroup

Το «ραντεβού» των δύο κυριών ανακοινώθηκε την Παρασκευή μετά το Eurogroup στη Μάλτα, στην οποία συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων μέτρα και αντίμετρα να εφαρμοστούν επίσης μόνο εάν εφαρμοστούν πρώτα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Στο παρασκήνιο της άτυπης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται ότι παρενέβη προς την πλευρά Σόιμπλε, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να έρθει η συμφωνία στη Βαλέτα.

Σημειώνεται ότι πριν περίπου 2 εβδομάδες προέκυψε εμπλοκή στο EuroWorking Group, καθώς η Γερμανία προέβαλε ενστάσεις λόγω των διαφορετικών προβλέψεων των δανειστών για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019.

Στη συνέχεια το ΔΝΤ είχε εκμεταλλευτεί αυτές τις ενστάσεις, ενώ κυβερνητικές πηγές μιλούσαν για «σκοπιμότητες» από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και της Ουάσινγκτον.