ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Το “προσφυγικό” σταθεροποίησε, εν μέσω κρίσης, την οικονομία της Λέσβου

“Η οικονομία του τόπου καταστρέφεται” λέει σε δήλωση ο βουλευτής της Ν.Δ. Χ. Αθανασίου, αναφερόμενος στις “δέκα πληγές του Φαραώ” που κατ’ αυτόν, έφερε το προσφυγικό στο νησί μας.  Είναι όμως έτσι; Όντως, οι οικονομικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης, είναι “καταστροφικές για το νησί”; Μήπως υπάρχει “ή άλλη πλευρά” που την κρύβουν επιμελώς;

Όπως είναι γνωστό, η οικονομική κρίση ήλθε στο νησί μας  αργότερα σε σχέση με την την άλλη Ελλάδα. Αυτό δεν είναι περίεργο. Όταν μιλάμε για “νησιά” κυρίως μιλάμε για μια “κλειστή οικονομία”.  Το γεγονός αυτό, ανάλογα με το μέγεθος και τον βαθμό εξωστρέφειας του κάθε ενός, έχει σαν αποτέλεσμα οι επηρεασμοί από το διεθνές περιβάλλον να γίνονται αισθητοί σε αυτά με μια σχετική καθυστέρηση, σε σχέση, πάντα, με την ηπειρωτική χώρα. Αυτό έγινε και με την κρίση. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος, που η ανεργία στα νησιά, άρχισε να αυξάνεται δραματικά μεν, με καθυστέρηση όμως σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ομως, αυτή η ιδιομορφία, έχει και την άλλη πλευρά. Τα νησιά, επειδή “μπήκαν αργά στην κρίση”, ανακάμπτουν με καθυστέρηση σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Το 2015 και το 2016, με όρους ΑΕΠ, ήταν χρονιές σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας με σαφή σημάδια ανάκαμψης. Ομως αυτή η σταθεροποίηση, με όρους οικονομίας θα έπρεπε να αργήσει να εμφανιστεί στο νησί μας. Λογικά αυτό που θα έπρεπε να περιμένουμε είναι συνεχιζόμενη ύφεση στη Λέσβο και για το 2015 και για το 2016.

Ομως αυτό, τουλάχιστον όσον αφορά την ανεργία, όπως γνωρίζουμε δεν έγινε. Αντίθετα για την ίδια περίοδο είχαμε σταθεροποίησή της, σε δεδομένα κάτω ή σε κάθε περίπτωση, κοντά σε εκείνα του 2014.

Αν και δεν υπάρχουν δημοσιευμένα αντίστοιχα δεδομένα που να αφορούν το τοπικό ΑΕΠ, για την ίδια περίοδο (2015-2016) η βάσιμη εκτίμηση που κάνουμεείναι ότι αντίστοιχη κατάσταση εμφανίζεται και εκεί.

Δηλαδή, εκεί που τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ύφεση, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα και η οποία έπρεπε να συνεχιστεί και την περίοδο 2015-2016, με σιγουριά μπορούμε να ισχυριστούμε ότι και αυτά τα δύο χρόνια έχουμε σταθεροποίηση και ενδεχομένως και αύξηση.

ΑΕΠ 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
Λέσβος/Λήμνος 1.461 1.595 1.696 1.798 1.752 1.648 1.523 1.366 1.345

Σημ. Ο παραπάνω πίνακας, είναι από την Eurostat και μας δείχνει το ΑΕΠ της Λέσβου/Λήμνου, σε εκατομμύρια ευρώ. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, το ΑΕΠ της Λέσβου, είναι της τάξης του (+-) 1.5 δις ευρώ

Οσοι γνωρίζουν στατιστική, ξέρουν ότι το βασικό “δόγμα της” είναι ότι τα πράγματα ακολουθούν την τάση τους, εκτός εάν ένας σημαντικός  παράγοντας συμβάλει στην αλλαγή της.

Αν λοιπόν έχει βάση ο ισχυρισμός μας, ότι στην περίπτωση της ανεργίας έχουμε σταθεροποίηση ενώ θα έπρεπε να είχαμε αύξηση, ενώ το ίδιο αναμένουμε ότι έχει συμβεί και στο τοπικό ΑΕΠ, τότε με σιγουριά μπορεί κάποιος να ισχυριστεί, ότι ο “εξωτερικός παράγοντας” που συνέβαλε σε αυτή (τη σταθεροποίηση της τοπικής οικονομίας) ήταν η “προσφυγική κρίση”.

Πράγματι. Οσο και να φαίνεται “περίεργο” στους τοπικούς “προσφυγοφάγους” , που από όταν άρχισε η τραγωδία αυτών των συνανθρώπων μας να κτυπάει την πόρτα μας προβλέπουν “λοιμούς και καταποντισμούς” το τελικό αποτέλεσμα για την τοπική οικονομία είναι θετικό.

Οχι μόνο δεν ήλθε η “καταστροφή” που ισχυρίζονται, αλλά αντίθετα, οι πόροι (υλικοί και ανθρώπινοι) που κινητοποιήθηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η τραγωδία, συνέβαλαν και συμβάλλουν και στην σταθεροποίηση της λεσβιακής οικονομίας!