ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Με επιτυχία η ημερίδα της «αλληλεγγύης για όλους» για την ανεργία

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του ξενοδοχείου Λέσβιον την Παρασκευή το απόγευμα, στην ημερίδα της «Αλληλεγγύης για όλους» στην οποία παρουσιάστηκαν από την διοικήτρια του ΟΑΕΔ κ. Μαρία Καραμεσίνη, οι δράσεις που προγραμματίζει ο οργανισμός, τόσο για την ενίσχυση των υφιστάμενων μικροεπιχειρήσεων, όσο και για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κυρίως μέσα από την ενίσχυση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

lesvio

Ειδικότερα η κ. Καραμεσίνη, αρχικά παρουσίασε τα προγράμματα που αφορούν την στήριξη των ανέργων και όπως ανέφερε , το πρώτο πρόγραμμα αφορά σε 10.000 ανέργους άνω των 50 ετών και προβλέπει την επιχορήγηση των επιχειρήσεων κατά 50% του μισθολογικού κόστους, για 18 και 30 μήνες, με την προϋπόθεση ότι κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση.

Επιπλέον, «τρέχουν» προγράμματα για 18.000 νέους ανέργους, ενώ άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει και ένα πρόγραμμα για 8.000 άτομα.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά σε νέους ηλικίας 18-24 ετών που έχουν τελειώσει γυμνάσιο ή γενικό λύκειο, το δεύτερο νέους που έχουν τελειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δεν έχουν κάνει πρακτική εξάσκηση και το τρίτο νέους ηλικίας 25-29 ετών, απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οσον αφορά την στήριξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, η κ. Καραμεσίνη ανέφερε ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο, που τώρα είναι σε διαβούλευση και σύντομα θα είναι σε ισχύ οι κάθε λογής συνεταιρισμοί θα έχουν προνομιακή σχέση με το κράτος, τόσο όσον αφορά τις σχέσεις μαζί του ως προμηθευτές υπηρεσιών και προϊόντων, αλλά και με γενναίες χρηματοδοτήσεις για την ίδρυση και ανάπτυξή τους.

Ανέφερε επίσης ότι ο ΟΑΕΔ προσανατολίζεται να καλύπτει για μεγάλο χρονικό διάστημα τις ασφαλιστικές εισφορές των ιδρυτικών μελών των συνεταιρισμών, ενώ θα προχωρήσει σε προγραμματικές συμβάσεις με οργανισμούς της Τοπικής αυτοδιοίκησης με σκοπό κτήρια τα οποία ανήκουν στον οργανισμό να παραχωρηθούν για χρήση από συνεταιρισμούς.

Η ημερίδα άνοιξε με τον Στρατή Νικολάου, εκ” μέρους της «αλληλεγγύης για όλους» ο οποίος παρουσίασε τις μέχρι τώρα δράσεις της συλλογικότητας στη Λέσβου.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά «Η «Αλληλεγγύη για Όλους» είναι μια ανοιχτή συλλογικότητα στον καθένα που εμπνέεται από το τρίπτυχο Αλληλεγγύη – Αυτοργάνωση- Αντίσταση» ενώ παρουσιάζοντας τις δράσεις της συλλογικότητας έκανε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων της «Αλληλεγγύης για Όλους» στη Λέσβο.

Μεταξύ άλλων ανέφερε την συγκέντρωση και αποστολή τριών τόνων ελαιολάδου για τις κοινωνικές κουζίνες της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, ΠΙΚΠΑ και εργαζομένων στη ΒΙΟΜΕ, την διανομή τροφίμων και φρούτων σε άπορους, την προσφορά υλικής βοήθειας σε ψαράδες της Σκάλας Σκαμιάς αλλά και τροφίμων στους ηλικιωμένους του ίδιου Χωριού, την υποδοχή και διανομή ρούχων και τροφίμων στους πρόσφυγες, κ.α.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βουρέλλης, από το δίκτυο ανέργων Λέσβου, παρουσίασε τους στόχους του δικτύου, που όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι «να οργανώσουμε τους ανέργους, έτσι ώστε όχι μόνο να νοιώσουν αυτοπεποίθηση, αλλά και να διεκδικήσουν αυτά που τους αξίζουν και συλλογικά να σχεδιάσουν το μέλλον τους»