ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Emilia-Romagna: Η «πρωτεύουσα» των συνεταιρισμών.

Η Emilia-Romagna βρίσκεται στη βόρια Ιταλία στους πρόποδες τους Άλπεων. Είναι μια από της πιο πλούσιες και αναπτυγμένες περιοχές της Ευρώπης κι έχει ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: σχεδόν το 65% των 4.5 εκατομμυρίων κατοίκων της είναι μέλη συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

του Δημήτρη Βουρέλλη

cooperative

Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι συνεταιρισμοί της περιοχής καλύπτουν όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας: εμπόριο, κατασκευές, αγροτικό τομέα, ακίνητα, βιοτεχνίες και κοινωνικές υπηρεσίες. Η επιτυχία των συνεταιριστικών επιχειρήσεων είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής των συνεταιριστικών αξιών στην παραγωγή και την πώληση καταναλωτικών αγαθών.

Η COOP είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο επιτυχημένους συνεταιρισμούς ενώ είναι γνωστός για την αξία που δίνει στην προστασία των καταναλωτών και στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων.

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της περιοχής ανήκουν στους κυριότερους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων πανευρωπαϊκά ενώ η περιοχή διαθέτει εκτεταμένη βιοτεχνική παραγωγή με σχεδόν τρεις φορές περισσότερες βιοτεχνίες από τη Νέα Υόρκη της οποίας έχει το μισό μόνο πληθυσμό.

Και ολ’ αυτά ενώ στο τέλος του πολέμου η Emilia-Romagna ήταν οικονομικά ερειπωμένη. Πολλοί από τους συνεταιρισμούς της είχαν περάσει κατά τις προηγούμενες δεκαετίες στα χέρια των φασιστών χάνοντας μεγάλο μέρος της κοινωνικής τους επιρροής και της οικονομικής τους ισχύος. Η περίοδος μετά τον πόλεμο σηματοδότησε την αναγέννηση του συνεταιριστικού κινήματος της Emilia-Romagna. Η περιοχή διοικήθηκε από ένα συνασπισμό αριστερών κομμάτων, ο οποίος εφάρμοσε πολιτικές και προγράμματα ενίσχυσης συνεταιρισμών καθώς και μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων.

Η Emilia-Romagna διαθέτει σήμερα ένα από τα υψηλοτέρα βιοτικά επίπεδα και τους χαμηλότερους δείκτες ανεργίας σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Σημαντικό ρόλο στη επιτυχία του κινήματος, παίζουν τα δίκτυα που έχουν σχηματίσει μεταξύ τους οι συνεταιρισμοί, συνεργαζόμενοι όπου αυτό είναι δυνατόν. Οι συνεταιρισμοί δικτυώνονται είτε τοπικά, είτε κατά είδος πετυχαίνονται χαμηλότερο κόστος παραγωγής, μεγαλύτερη εξειδίκευση και την παραγωγή προϊόντων με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

Ένα πολύ καλό παράδειγμα της λειτουργίας αυτών των δικτύων αποτελεί η πόλη Poggibonsi, γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο για τα έπιπλα και τα προϊόντα ξυλείας που παράγει. Έχοντας περίπου 80 μικρές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, εξάγει το 95% των προϊόντων της.

Μόλις μια εταιρεία κλείσει ένα συμβόλαιο, τα επιμέρους τμήματα της παραγγελίας δίνονται σαν υπεργολαβία σε άλλες εταιρείες μέσα από το δίκτυο του συνεταιρισμού. Με τον τρόπο αυτό, η κάθε εταιρεία δουλεύει σε μικρή κλίμακα, παρουσιάζοντας όμως υψηλή κερδοφορία και εξειδίκευση. Η λειτουργία  εταιρειών μικρής κλίμακας σε κάθε βήμα της παραγωγής εγγυάται την ευελιξία της διαδικασίας. Η κάθε εταιρεία ξεχωριστά μπορεί να προβεί σε διορθώσεις, να ανταποκριθεί σε νέες απαιτήσεις των πελατών και να αναζητήσει επιπλέον εξειδίκευση αν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο.

Τέλος η δημιουργία δικτύων επιτρέπει στις μικρές εταιρείες να έχουν τα ίδια πλεονεκτήματα που έχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες χωρίς όμως να έχουν και τις αγκυλώσεις τους.

Το συνεταιριστικό μοντέλο προωθεί τον κοινό στόχο για οικονομική και κοινωνική επιτυχία ενώ επιτρέπει στις επιχειρήσεις να λειτουργούν με το μεγαλύτερο όφελος για ολόκληρη την περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται.

Για πολλούς ανθρώπους η ιδέα του να βρίσκεται ο συνεργατισμός στην καρδιά της οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας μιας περιοχής είναι σίγουρα παράξενη. Ωστόσο η τεράστια οικονομική ανάπτυξη στην Emilia-Romagna οφείλεται σε αυτές ακριβώς τις συνεταιριστικές αξίες και αποτελεί με τον τρόπο αυτό παράδειγμα για την επιτυχία των συνεταιριστικών οικονομιών.