ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial Πρώτο Θέμα

Ένας χρόνος Μουτζούρης! (Να κλάψω ή να γελάσω;)

 

«Η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου εισέρχεται σήμερα στο δεύτερο έτος της θητείας της. Ισχυρότερη, εμπλουτισμένη, με μεγαλύτερη εμπειρία και αποφασιστικότητα θα επιδοθεί στην επίλυση θεμάτων της Περιφέρειας όπως η πανδημία του κορονοϊού, το μεταναστευτικό, τα έργα του ΕΣΠΑ, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, οι ανθρώπινες σχέσεις, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.» Αυτή είναι η δήλωση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για τον έναν χρόνο από την ανάληψη καθηκόντων του.

Ένας χρόνος λοιπόν συμπληρώθηκε από τη στιγμή που ο κύριος Πρύτανης ανέλαβε τα καθήκοντά του και η αλήθεια είναι ότι η μέχρι τώρα θητεία του μας χάρισε στιγμές αμηχανίας: Να κλάψω ή να γελάσω;
Όπως τη μέρα εκείνη που είδαμε έναν παιδαγωγό, έναν κοτζάμ-πρύτανη να κάνει like στη φωτογραφία ενός πίθηκου, που οπαδός του πόσταρε εννοώντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Αξέχαστοι μας έμειναν οι εναγκαλισμοί και τα φιλιά με τους υπουργούς της ΝΔ, ειδικά με τον κύριο Μηταράκη και την επόμενη στιγμή να «βρίζονται», σε ένα παράλογο μοτίβο ακατανόητων συναισθημάτων και αντιδράσεων. Οι κάτοικοι της Λέσβου και ειδικότερα οι κάτοικοι της Μόριας παρακολουθούσαν αυτό το θέατρο παραλόγου χωρίς να καταλαβαίνουν τι γίνεται, άκουγαν τα κούφια λόγια, προσωρινά ήλπιζαν, αλλά απ’ ό,τι αποδείχτηκε, αποτέλεσμα μηδέν.
Μια μεγαλειώδης συγκέντρωση «Θέλουμε πίσω τα νησιά μας» και η ακραία ρητορική του στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, που ενθάρρυνε και ενθαρρύνει ακροδεξιές ρατσιστικές φωνές, με όλα τα γνωστά εγκληματικά επακόλουθα και το διεθνές μας ρεζίλεμα (επεισόδια της Θερμής, επιθέσεις σε ξένους εργαζόμενους και τραυματισμούς).
Ποτέ δεν τα καταδίκασε.
Δεν ξεχνάμε την μηνυτήρια αναφορά, που του υπέβαλε το Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων σύμφωνα με το άρθρο 42 ΚΠΔ, για ξενοφοβική, συνωμοσιολογική και ισλαμοφοβική διασπορά ψευδούς είδησης και προτροπή σε ρατσιστική βία καθώς και για ρητορική μίσους.
Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω…
Αυτή είναι η πολιτεία του κυρίου Μουτζούρη στον έναν χρόνο στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Εμπρηστική ρητορική, αδιέξοδος λόγος και όσο για την συνεισφορά της περιφέρειας στην ανάπτυξη των νησιών μας, ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο.
Είναι αυτό που λέει ο λαός σε άπταιστα ελληνικά: Ανάπτυξη; Last year.