ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Ένα «στοίχημα» για το αυτονόητο που δεν ήταν αυτονόητο…

nipia

Σε κανονικές συνθήκες θα ήταν το απόλυτο αυτονόητο, αλλά οι συνθήκες στην παιδεία, εδώ και δεκαετίες δεν είναι κανονικές. Από αυτή και μόνο την άποψη, το «στοίχημα» που έχει βάλει το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση, να είναι η φετινή χρονιά, η πρώτη – μετά από δεκαετίες – που αυτά θα ανοίξουν κανονικά, χωρίς κενά και χωρίς ελλείψεις σε βιβλία, έχει ιδιαίτερη σημασία.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι σε πρακτικό επίπεδο, η εκπαιδευτική διαδικασία θα ξεκινήσει από την πρώτη μέρα του σχολείου και δεν θα έχουμε εικόνες, συνηθισμένες εδώ και πολλά χρόνια, με μαθητές χωρίς βιβλία και σχολεία χωρίς δασκάλους και καθηγητές.

Είναι κυρίως ο συμβολισμός που θα εκπέμψει προς το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο προς τους γονείς και τους μαθητές, για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων αυτής της κυβέρνησης και η παιδεία είναι μια από τις βασικές.

Πολλά θα μπορούσε να πει κάποιος για το γεγονός, ότι για ακόμα μια χρονιά, τα κενά σε διδακτικό προσωπικό, καλύπτονται με αναπληρωτές και όχι με μόνιμους. Ακόμα θα μπορούσε να μιλήσει για την «πίεση» που τις τελευταίες μέρες ασκήθηκε σε όλο το σύστημα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έτσι ώστε να υπάρχει όσο το δυνατό πιο γρήγορα η πλήρης εικόνα των αναγκών και των ελλείψεων που θα πρέπει να καλυφθούν.

Αυτά όμως είναι μια «διαρκής εικόνα» και δεν είναι «της στιγμής». Αντίθετα «στιγμής» είναι να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς προβλήματα και να ξεκινήσει κανονικά η εκπαιδευτική διαδικασία. Γιατί αυτό, σε αυτή τη φάση και έτσι όπως έχουν τα πράγματα, είναι το συμφέρον των μαθητών.

Αυτό είναι που κατανοεί απολύτως το σύνολο των εργαζομένων στην εκπαίδευση, δασκάλων, καθηγητών και του όποιου διοικητικού προσωπικού. Για αυτό ακριβώς «έβαλε πλάτη» υπερέβαλλε εαυτόν, με στόχο να «κερδηθεί το στοίχημα».

«Το στοίχημα» φαίνεται ότι κερδίζεται: Ηδη τα βιβλία είναι από τις αρχές του καλοκαιριού σε όλα τα σχολεία. Μόλις χθες ανακοινώθηκε η πρόσληψη 5179 αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών  τις αμέσως επόμενες μέρες και ώρες ακολουθούν οι διορισμοί στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν, ότι στην περιφέρεια Β. Αιγαίου, οι ανάγκες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καλύπτονται πάνω από το 100%!

Οπως όλα δείχνουν, η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει κανονικά μετά από δεκαετίες. Το αυτονόητο, για πρώτη φορά, γίνεται πράξη. Η κυβέρνηση θα κερδίσει «το στοίχημα”, η κοινωνία θα έχει μια  σημαντική νίκη!