ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Αλλο ένα μπλακ άουτ…

fougara

Περίπου 2,5 ώρες, είχε διάρκεια η σημερινή διακοπή ρεύματος σε όλο το νησί. Μια βλάβη «στις κύριες μηχανές» του εργοστασίου της ΔΕΗ, γύρισε όλη τη Λέσβο αρκετές δεκαετίες πίσω. Είχαν προηγηθεί, όλο το προηγούμενο διάστημα, μικρότερες διακοπές, πτώσεις τάσης κλπ. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό, τρία χωριά, έμειναν χωρίς ρεύμα σχεδόν μία μέρα!

Το εργοστάσιο της ΔΕΗ, χρόνια μολύνει τη πόλη. Χρόνια επίσης, οι βλάβες, οι διακοπές και, η κατ” επέκταση οικονομική ζημιά που τις συνοδεύουν, επαναλαμβάνονται. Τον καιρό της αφθονίας, όταν τα οικονομικά ήταν πιο ανθηρά, δεν έγινε κατορθωτό να γίνει ένα καινούριο εργοστάσιο. 

Οι τοπικοί παράγοντες της Μυτιλήνης, οι δήμαρχοι που πέρασαν από την πόλη αλλά και οι τότε νομάρχες παριστάνουν τους επαναστάτες, αλλά ταυτόχρονα έκαναν και τους «ρεαλιστές». Στην αρχή της θητείας τους υπόσχονταν ότι θα διώξουν το εργοστάσιο, για να το ξαναθυμηθούν στις επόμενες εκλογές. Ήθελαν και τα είχαν καλά, και με την «Κική και με τον Κοκό». Και με αυτούς πού ήθελαν να φύγει το εργοστάσιο από την πόλη αλλά και με αυτούς που δεν ήθελαν να πάει το εργοστάσιο στην περιοχή τους.

Το 2009, έγινε αναβάθμιση του υπάρχοντος εργοστασίου, με την εγκατάσταση δύο μηχανών και ενός αεροστροβίλου συνολικής ισχύος 42 μεγαβάτ. Αυτό, που έγινε πριν από 7 χρόνια, ήταν και το σήμα που έδωσε ή τότε διοίκηση της ΔΕΗ, σε συνεργασία με τις τότε δημοτικές αρχές, ότι αυτό το προβλημματικό εργοστάσιο, θα το φορτωθεί για τα καλά η τοπική κοινωνία της πόλης.

Ομως, τα πράγματα έφτασαν «στο μη περαιτέρω». Οι συχνές βλάβες, με αποκορύφωμα το σημερινό μεγάλο «μπλακ άουτ» πρέπει να είναι σήμα για όλους μας. Η ΔΕΗ, η νέα κυβέρνηση, πάνω στην οποία έπεσε και αυτή η ιστορία, αλλά και οι πολίτες του νησιού και η τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους.

Αμεσα, πρέπει να βρεθεί και συμφωνηθεί μια λύση που θα δίνει τέλος σε αυτό το βάσανο!