ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Αμετανόητη η ΝΟΔΕ Λέσβου υπερασπίζεται τις πολιτικές του χτες!

Mε αφορμή το «ριφιφί» της παρέας «Καραμίχα» στον ΕΛΓΑ, η ΝΟΔΕ Λέσβου πίστεψε ότι βρήκε την ευκαιρία να βγει και να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χάρισε στην ΠΑΣΕΓΕΣ  χρήματα των αγροτών.

Ο ΕΛΓΑ έδωσε επαρκή απάντηση και η  γελοία ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Λέσβου που ξεκινά με τον ισχυρισμό ότι τα χρήματα δόθηκαν με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ που στην αμέσως επόμενη παράγραφο άλλαξε και έγινε, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Λέσβου, «προικοδότηση σε μια ουσιαστικά νεκρή ΠΑΣΕΓΕΣ εκδίδοντας υπέρ της, με δικαστική απόφαση, διαταγή πληρωμής!».

Δεν θα χρειαζόταν απάντησης αν η ΝΟΔΕ Λέσβου δεν επεκτείνονταν  και σε θέματα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στο νησί μας από τις περυσινές θεομηνίες κάνοντας αναφορά για κτηνοτρόφο που έχασε εβδομήντα  πρόβατα και πληρώθηκε τα πέντε αποκαλώντας περιφερόμενο θίασο την επίσκεψη των  Υπουργών Β. Αποστόλου και Γ. Τσιρώνη στο νησί μας κι γι αυτό πρέπει  να πούμε κι εμείς  στη ΝΟΔΕ Λέσβου «δυο λόγια».

Κατ αρχήν ψάξαμε αλλά  τον κτηνοτρόφο που αναφέρει  δεν τον βρήκαμε. Βρήκαμε όμως ένα κτηνοτρόφο που ισχυρίστηκε ότι έχασε εβδομήντα πρόβατα  και πληρώθηκε πέντε μόνο που τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα λέει η ΝΌΔΕ. Στα θεωρημένα μητρώα του συγκεκριμένου κτηνοτρόφου τα ζώα φαίνονταν ηλικίας δώδεκα ετών και  όχι πέντε όπως ισχυρίζεται η ΝΟΔΕ Λέσβου. Και είναι γνωστό ότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει ζώα ηλικίας μέχρι έξι ετών με τον κανονισμό που έχει φτιάξει η  κυβέρνηση της Ν.Δ.. Στον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ η εισήγηση είναι η αποζημίωση να δίνεται στα εννιά χρόνια.

Βέβαια εσείς ποτέ δεν τηρούσατε τους κανονισμούς όταν επρόκειτο να βολέψετε δικούς ανθρώπους και να εξυπηρετήσετε τις πελατειακές σας. Τα πρόστιμα όμως της Ε.Ε., από αυτή την εγκληματική συμπεριφορά των κυβερνήσεών σας, που ξεπέρασαν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ καλείται να τα πληρώσει σήμερα ο λαός μας με αίμα.

Και στις επιδοτήσεις όμως τους Λέσβιους αγρότες τους οποίους υποτίθεται ότι υπερασπίζεστε εσείς πάντα τους ρίχνατε στην μοιρασιά. Μια απλή ματιά στα ιστορικά  δικαιώματα της χώρας είναι αρκετά για να καταλάβουμε ποιους εξυπηρετούσατε. Τα «πακέτα» Κοντού και Χατζηγάκη, καθώς και οι επιδοτήσεις του «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά» όλοι ξέρουμε ότι  πήγαιναν σε αγρότες του κάμπου ενώ  οι Λέσβιοι αγρότες έπαιρναν ψίχουλα.  Διαλύσατε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές σας τον αγροτικό τομέα αντικαθιστώντας την υγιή επιχειρηματικότητα, με την κομπίνα και το ρουσφέτι.

Δικά σας τα τοπικά στελέχη που διέλυσαν την κτηνιατρική Υπηρεσία, δικά σας τα στελέχη που έκαναν τις αρπαχτές με τα σχέδια βελτίωσης, δικά σας τα στελέχη που έκλεισαν το Lesvoshop διαλύοντας γυναικείους συνεταιρισμούς, δική σας η κυβέρνηση που ξεπούλησε την ΑΤΕ. Με δυο λόγια εσείς φέρατε την καταστροφή σ αυτό τον τόπο κι έχετε το θράσος να μιλάτε κι από επάνω. Αμετανόητοι δεν έχετε διδαχτεί τίποτα από το αμαρτωλό παρελθόν σας συνεχίζοντας  με περισσό θράσος να υπερασπίζεστε όσα κάνατε χτες.

Όσο για το ποιος φορολογεί τις επιδοτήσεις των αγροτών από το πρώτο ευρώ αρκεί να ρίξετε μια ματιά στο Ν. 4172/13 καθώς και την τροπολογία που κατέθεσαν 17 βουλευτές σας (μεταξύ των οποίων και ο Π. Βογιατζής) στις 18/11/14 για να διαπιστώσετε ότι κι αυτό είναι δικό σας έργο.

Ο Σύριζα για πρώτη φορά όρισε αφορολόγητο για τους αγρότες αφήνοντας επίσης αφορολόγητες την εξισωτική, την στρεμματική και τις αγροπεριβαλλοντικές ενισχύσεις, ενώ οι υπόλοιπες ενισχύσεις φορολογούνται πάνω από το ύψος των 12.000 ευρώ ενώ στο 80% των αγροτών μείωσε και τις ασφαλιστικές εισφορές. Εσείς θέλατε να φορολογήσετε ακόμα κι αυτές τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ!

Όσο για την επίσκεψη του Β. Αποστόλου κι εδώ η Ιστορία δεν είναι με το μέρος σας. Γιατί για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση ήρθε Υπουργός Γεωργίας να επιθεωρήσει ζημιές από θεομηνία δίνοντας έξτρα ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους (1,68 εκατομ. ευρώ) ενώ ο ΕΛΓΑ με πολυπληθή συνεργεία και  πολύ επιείκεια κατέγραψε τις ζημιές πληρώνοντας τις αποζημιώσεις στο μισό χρόνο που έκανε επί των δικών σας κυβερνήσεων.