ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Αναξιόπιστοι για ακόμα μια φορά

Επί ένα χρόνο τρομοκρατούσαν τους εμπόρους τους βιοτέχνες, τους ελεύθερους επαγγελματίες του νησιού μας. «Η κυβέρνηση θα μας καταστρέψει…!» φώναζαν. Περιοδείες στα χωριά, συνεντεύξεις τύπου, συγκεντρώσεις. «Το νέο ασφαλιστικό είναι η ταφόπλακα μας!». Πάνω σε αυτό το «μότο» καλούσαν τους έμπορους και τους βιοτέχνες σε «αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Ο λόγος για τους λεγόμενους «φορείς». Μετατράπηκαν σε φερέφωνα της αντιπολίτευσης, είτε από άγνοια, είτε από ιδιοτέλεια, είτε από αντιπολιτευτική προς την κυβέρνηση διάθεση, είτε και τα τρία μαζί. Μαζί τους και μερικοί που νόμισαν ότι ήλθε η ώρα να «βγουν στην κυβέρνηση από τα αριστερά». Να χτίσουν, με ευκαιρία το ασφαλιστικό, την «κοινωνική συμμαχία με τους μικρομεσαίους».  Αλλά οι κοινωνικές συμμαχίες δεν χτίζονται με τα ψέματα.

Τώρα όλοι αυτοί είναι εκτιθέμενοι.

Η αλήθεια, αυτή πού όσο και να φωνάζαμε τόσο καιρό δεν μπορούσε να διαπεράσει το τείχος της άγνοιας, της ιδιοτέλειας μερικών και της συγχορδίας ψέματος και παραπληροφόρησης που είχε στήσει η αντιπολίτευση, αρχίζει να λάμπει μόλις άρχισε να έρχεται το «ειδοποιητήριο».

Αντί για «ταφόπλακα», με τις νέες εισφορές, αρκετές χιλιάδες μεσαίοι και μικροί έμποροι, βιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, παίρνουν μια βαθιά ανάσα. Πάρα πολλοί άλλοι, απλά δεν επηρεάζονται. Η μειοψηφία για πρώτη φορά θα βάλει το χέρι στην τσέπη και θα πληρώσει αυτά που τόσα χρόνια δεν πλήρωνε.

Ο κάθε μεσαίος και μικρός έμπορας αλλά και ελευθεροεπαγγελματίας του νησιού μπορεί τώρα πια να αναγνωρίσει – ανάμεσα σε αυτούς που καλούνται να πληρώσουν – αρκετούς, που το προηγούμενο διάστημα «είχαν βγει στα κάγκελα».

Οι λεγόμενοι «φορείς» αποδείχτηκαν, για ακόμα μια φορά αναξιόπιστοι. Είτε από άγνοια, είτε από ιδιοτέλεια, είτε από αντιπολιτευτική προς την κυβέρνηση διάθεση, είτε για όλους τους παραπάνω λόγους μαζί, παραπληροφορούσαν, τρομοκρατούσαν και έλεγαν ψέματα στην πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου του νησιού.

Η κυβέρνηση είχε δίκιο. Αποδεικνύει στην πράξη αυτό που έλεγε από την αρχή: Το νέο ασφαλιστικό προνοεί για τους μεσαίους και μικρούς. Το νέο ασφαλιστικό είναι μια κατάκτηση των μεσαίων και μικρών επιχειρηματιών. Οταν μάλιστα κλείσει και ο κύκλος του φορολογικού, δηλαδή με την κατάθεση και των φορολογικών δηλώσεων, θα φανεί στο σύνολο του το μέγεθος της ωφέλειας που θα έχουν από την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση μαζί.

Το νέο ασφαλιστικό είναι μια κατάκτηση για τους μεσαίους και μικρούς επιχειρηματίες. Αυτή την κατάκτηση πρέπει τώρα να την υπερασπιστούν, απέναντι σε όλους αυτούς που ακόμα και τώρα, φωνάζουν να καταργηθεί.

Στην πραγματικότητα, αυτό που ζητάνε και αυτό που υπόσχονται να κάνουν «αν έλθουν στα πράγματα», θα είναι η «ταφόπλακα της μεσαίας και μικρής επιχειρηματικότητας»