ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Απέναντι στην ακροδεξιά, η πλειοψηφία της τοπικής μας κοινωνίας

Η απόφαση της πλειοψηφίας της ΕΛΜΕ Λέσβου, που ελέγχεται από την ΔΑΚΕ και με την οποία προτρέπει τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης», από τους εκπαιδευτικούς, είναι ακόμα μια ένδειξη του ακροδεξιού κατήφορου που έχει επιλέξει να πάρει, όχι μόνο η τοπική ΝΟΔΕ, αλλά συνολικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Σε ότι αφορά το νησί μας, έχουν προηγηθεί μια σειρά από δημόσιες παρεμβάσεις, τόσο της ΝΟΔΕ, όσο και της συνδικαλιστικής της παράταξης στους καθηγητές, που πιστοποιούν αυτή την, ακροδεξιά, πορεία. Συνοδεύονται από δηλώσεις στελεχών της και «οικογενειακές φωτογραφίες» με γνωστούς, τοπικούς ακροδεξιούς. Είναι αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή αυτός ο ακροδεξιός κατήφορος θα οδηγήσει και επίσημα σε «γάμο» με την ακροδεξιά που, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει φανερός και μάλιστα σύντομα.

Είναι αρκετοί εκείνοι και εκείνες που θεωρούν ότι αυτή η επιλογή της ΝΟΔΕ, είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που αισθάνεται, σημαντικό τμήμα της τοπικής μας κοινωνίας, από το «προσφυγικό» και την διαχείριση του. Με άλλα λόγια, η ΝΟΔΕ, σπεύδει να εκμεταλλευτεί προς όφελός της, την ανησυχία και τους φόβους μερίδας συμπολιτών μας, διαφορετικά «αν δεν το κάνει αυτή, τότε αφήνει χώρο στους χρυσαυγίτες». Έτσι λένε. Αυτό όμως δεν έχει βάση.

Η ακροδεξιά στροφή της ΝΟΔΕ, όπως συνολικά η ακροδεξιά στροφή της Ν.Δ. δεν εδράζεται μόνο στο προσφυγικό. Περιλαμβάνει όλα τα θέματα. Από το Μακεδονικό, μέχρι τα δικαιώματα. Από τις εργασιακές σχέσεις μέχρι τις σχέσεις εκκλησίας και κράτους. Είναι μια στρατηγική επιλογή, που απλά, εδώ στο νησί μας, εκφράζεται με αφορμή το προσφυγικό. Αν δεν ήταν αυτό, κάτι άλλο θα έβρισκαν.

Η ακροδεξιά στο νησί μας, αισθάνεται ότι έχει δυναμική και την προβάλει με κάθε τρόπο, κυρίως μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Ομως είναι γνωστό, ότι αυτή η επιλογή της ΝΟΔΕ έχει φέρει σε δύσκολη θέση αρκετά, ιστορικά, στελέχη, αλλά και μέλη και οπαδούς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Λέσβο. Αλλωστε πρόσφατη είναι η δημόσια τοποθέτηση του πρώην νομάρχη και πρώην βουλευτή, του Π. Βογιατζή, με την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορεί την ηγεσία της τοπικής ΝΟΔΕ, ότι «σπρώχνει τον κόσμο προς την Χρυσή Αυγή«. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Εκεί οδηγεί, σημαντικά τμήματα του κόσμου τους, η ακροδεξιά πορεία που έχουν επιλέξει.

Απέναντι σε αυτή την ακροδεξιά επιλογή της τοπικής ΝΟΔΕ, στεκόμαστε όλοι και όλες εμείς. Που γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος και ανάπτυξη, όσο μέσα στην τοπική μας κοινωνία κάποιοι επιχειρούν να διασπείρουν το μίσος και τον διχασμό. Που γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική συνοχή, όσο κάποιοι προσπαθούν να διαχωρίσουν τους ανθρώπους. Που γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει, σε τελική ανάλυση, δημοκρατία, όσο κάποιοι ονειρεύονται τα τάνκς.

Αυτούς, τους λίγους, που θεωρούν ότι έχουν δυναμική και ερείσματα στην τοπική μας κοινωνία, πρέπει να τους σταματήσουμε. Απέναντί τους ορθώνουμε τείχος και τους απομονώνουμε. Αισθάνονται δυνατοί, γιατί θεωρούν ότι έχουν συνοχή και εμείς, όλοι οι άλλοι, οι πολλοί και οι πολλές δεν έχουμε. Πρέπει να δείξουμε τη δική μας συνοχή και την δική μας επιλογή, η τοπική μας κοινωνία να προχωρήσει παραμεριζόντας τους.

Η συγκρότηση, από εμάς, τους πολλούς και τις πολλές, ενός μετώπου, για την δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή και την πρόοδο είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο και πρέπει τώρα να αρχίσει να κάνει φανερή την παρουσία του στα τοπικά μας πράγματα!