ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Ασφαλιστικό και συνεταιρισμένοι επαγγελματίες.

SearchΗ αυτοαπασχόληση και η μικροεπιχειρηματικότητα είναι μορφή οργάνωσης της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύχθηκε μεταπολεμικά, κυρίως για ιστορικούς λόγους και συνέβαλε στη διαμόρφωση των ενδιάμεσων στρωμάτων του μεταπολεμικού ελληνικού καπιταλισμού.

Αυτή τη μορφή οργάνωσης είναι που τίναξε στον αέρα η κρίση, την έκανε να μην είναι βιώσιμη, ενώ το νέο ασφαλιστικό που σαφώς (συνειδητά ή όχι δεν το γνωρίζουμε) δημιουργεί ένα πλαίσιο αντικινήτρων για την αυτοπασχόληση και τη μικρόεπιχειρηματικότητα, απλά βάζει την ταφόπλακα σε μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Από αυτή την άποψη, ακόμα και να μειωθεί το προτεινόμενο ποσοστό των εισφορών, των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, πάλι κατά τη γνώμη μας, αυτή ΔΕΝ καθιστά βιώσιμη αυτή τη μορφή οργάνωσης.

Με βάση αυτή την προσέγγιση, το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι οι εισφορές που πρέπει να μειωθούν, αλλά αυτή κάθε αυτή η μορφή οργάνωσης.

Πως απαντάει η κυβέρνησή;

Βρίσκεται σε εμφανή αμηχανία, από τις πιέσεις που δέχεται και αυτό είναι παράξενο από τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση διαμορφώνει, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που θα είναι ευνοϊκό για την ανάπτυξη άλλων μορφών, οργάνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, μέσω συλλογικών επιχειρηματικών σχημάτων.

Μιλάμε για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, κυρίως μέσω συνεταιρισμών που μπορούν και πρέπει να δημιουργηθούν και που σε τελική ανάλυση οι  συμμετέχοντες σε αυτούς, από την μια δεν χάνουν την «ελευθέρια» του αυτοαπασχολούμενου και ελευθέρου επαγγελματία, από την άλλη εντάσσονται σε ένα συλλογικό πλαίσιο λειτουργίας που σε τελική ανάλυση δεν τους είναι ξένο..

Ας μη ξεχνάμε ότι η κουλτούρα της δικτύωσης και της συνεργασίας με μια περίεργη μορφή είναι και σήμερα παρούσα  μεταξύ των ελευθέρων επαγγελματιών μέσω μιας διαδικασίας που θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε «εξατομικευμένη συνέργεια». Προφανώς μιλάμε για τα άτυπα δίκτυα συνεργασίας που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, έτσι ώστε να μπορούν να παίρνουν «μεγάλες δουλειές» να χτυπάνε διαγωνισμούς κλπ.

Αλλα ακόμα και σήμερα, με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για τις ΚΟΙΝΣΕΠ η ίδρυση συνεταιρισμών κάθε λογής, ουσιαστικά εξομοιώνει τον εταίρο – εργαζόμενο του συνεταιρισμού, με μισθωτό και άρα αλλάζουν οι όροι ασφάλισής του.

Είναι ευκαιρία λοιπόν με αφορμή το ασφαλιστικό, που σε τελική ανάλυση διαμορφώνει σημαντικά και το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας για το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση, να αναδείξει και αυτή τη λογική,  όχι μονο ως απάντηση στις πιέσεις που δέχεται, αλλά και ως τη μόνη συμβατή τόσο με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του κόσμου της εργασίας, αλλά και ως την μόνη απάντηση στην κρίση.

ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ