ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial Πρώτο Θέμα

Γιατί φέτος δεν έγιναν τα AegeanDocs στη Μυτιλήνη;

Με τα έντονα συμβάντα  των τελευταίων εβδομάδων  στον τομέα του προσφυγικού, πέρασε απαρατήρητο ένα γεγονός.

Άρχισαν στη Μύρινα στη Λήμνο τα 8α AegeanDocs (1- 6 Οκτωβρίου 2020). Το διεθνές φεστιβάλ ντοκυμαντέρ. 

Μέχρι σήμερα, τα επτά προηγούμενα  χρόνια τα AegeanDocs είχαν έδρα τους την Μυτιλήνη. Το Δημοτικό Θέατρο, το κινηματοθέατρο Αρίων και  άλλους χώρους της πόλης.

Αναρωτιόμαστε τι συνέβη ξαφνικά και τα AegeanDocs μετακόμισαν στην Λήμνο;

Σύμφωνα με τον κύριο Κώστα Σπυρόπουλο, τον  καλλιτεχνικό  Διευθυντή του Φεστιβάλ,  ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο Δήμος Μυτιλήνης δεν δέχτηκε να στηρίξει την διοργάνωση του φετινού φεστιβάλ με δικαιολογία την πανδημία του κορωνοϊού και το προσφυγικό ζήτημα.

Μείναμε έκπληκτοι. Εμβρόντητοι. Μία πολιτιστική διοργάνωση που ανήκε δικαιωματικά στη Μυτιλήνη, κατάφερε στα μουλωχτά, χωρίς δημοσιότητα, η σημερινή δημοτική αρχή να την υπονομεύσει, να την εξαφανίσει και να την εξακοντίσει στη Λήμνο.

Σήμερα που η πόλη μας και το νησί μας έχουν ανάγκη όσο τίποτα άλλο την θετική ενέργεια που δίνει ένα πολιτιστικό γεγονός, ο Δήμαρχος κύριος Κύτελης και ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού κύριος Τσακίρης, αποφάσισαν ότι δεν αξίζει τον κόπο να συνεχιστούν  τα AegeanDocs στη Μυτιλήνη.

Δεν περιμέναμε κάτι άλλο από τη σημερινή δημοτική αρχή. Η τέχνη και ο πολιτισμός, ο,τιδήποτε απελευθερώνει την σκέψη του ανθρώπου, ο,τιδήποτε  αντιστέκεται στη μαυρίλα της εποχής μας, είναι έξω από την λογική τους. Τους έπεφταν πολύ βαριά τα AegeanDocs.

Σύμφωνα με το επίσημο site των φετινώνAegeanDocs, «20 Έλληνες και ξένοι δημιουργοί και υποστηρικτές έρχονται στο Φεστιβάλ, στη Μύρινα/Λήμνος, για να συμμετέχουν και να συζητήσουν με το κοινό τις ταινίες τους.»

Για τον κύριο Κύτελη και τον κύριο Τσακίρη, είναι περιττοί για τη Μυτιλήνη οι  20 Έλληνες και ξένοι δημιουργοί. Τι χρειάζονται οι συζητήσεις; Η Μυτιλήνη πρέπει να μείνει παραδομένη στο αντιπροσφυγικό, ανθρωποφαγικό  κλίμα που έντεχνα καλλιεργείται. Στη μιζέρια και στο σκοτάδι.

Βολεύονται από αυτό το κλίμα. Αποκτούν ρόλους και λόγο ύπαρξης.

Κάθε τι που υπονομεύει το σκοτάδι και την παρακμή θεωρείται εχθρικό από την σημερινή δημοτική αρχή.

Τα AegeanDocs  δεν ήταν ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Ήταν η ελεύθερη σκέψη των δημιουργών τους, οι αγωνίες τους οι προβληματισμοί τους. Ήταν η τροφή για σκέψη, το ζύμωμα της κοινωνίας με ιδέες και προβληματισμούς.

Όλα αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για τους δημοτικούς μας «άρχοντες.»

Πορεύονται με νοοτροπία Θεουσών, ιεροδιδασκάλων κατηχητών της μετεμφυλιακής Ελλάδας του 1950, εχθρών κάθε φωτεινής χαραμάδας που φωτίζει το γκρίζο και το σκοτεινό.

Δυστυχώς σήμερα η Μυτιλήνη με τη λαμπρή πολιτιστική παράδοση, βρίσκεται στη δίνη μιας νεοσυντηρητικής, αμόρφωτης προσπάθειας υπονόμευσης κάθε ελεύθερης σκέψης και προβληματισμού. 

Δεν μας αξίζει αυτή η παρακμή.