ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial Πρώτο Θέμα

Δεν είναι ανίκανοι. Είναι αδίστακτοι!

Είναι αδιανόητο να πιστέψει κανείς ότι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν βρέθηκε ούτε ένας κρατικός λειτουργός, να τους προειδοποιήσει, γραπτά ή προφορικά για τους κινδύνους  ή για την πιθανότητα του «μπουμ» της Μόριας. Έτσι για τα μάτια του κόσμου. Για να διώξει την ευθύνη από πάνω του, στην περίπτωση «της στραβής»

Να προειδοποιήσει δηλαδή, ότι στις συνθήκες υπερσυσσώρευσης χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων, σε άθλιες συνθήκες, σε ένα καταυλισμό που απλά δεν υπάρχει η δυνατότητα για κανένα μέτρο ασφάλειας, η πιθανότητα να βρεθεί ένας στους χιλιάδες, να τα τινάξει όλα στον αέρα, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτή.

Είναι αδιανόητο να πιστέψει κανείς, ότι δεν πέρασε ούτε για μια στιγμή, από το μυαλό κανενός, από την πολιτική ηγεσία, αυτή η πιθανότητα. Έστω και σαν το χειρότερο σενάριο. Σαν εφιάλτης.

Να μην το συζήτησαν ούτε μια φορά μεταξύ τους, στις συσκέψεις που έκαναν, ή ακόμα και στους διαδρόμους και τις τουαλέτες των υπουργείων.

Είναι αδιανόητο να πιστέψει κανείς, ότι αυτή η πιθανότητα, δεν υπήρξε, ούτε καν σαν μακρινό ενδεχόμενο, στις συσκέψεις στου Μαξίμου, στις καθημερινές ενημερώσεις που λάμβανε ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του.

Όσο ανίκανοι και είναι, η λογική του «να μην γίνει η στραβή στη βάρδια μας», είναι ένα ισχυρό κίνητρο αυτοσυντήρησης. Και αυτό δεν τους λείπει.

Δεν κλότσησαν, από την σκέψη τους την πιθανότητα της έκρηξης στο ΚΥΤ της Μόριας.  Δεν το είδαν σαν μια απειροελάχιστη πιθανότητα που δεν πρέπει κανείς να ασχοληθεί μαζί της.

Απλά, δεν πήραν κανένα μέτρο για να την προλάβουν. Αυτό το πιθανό σενάριο το ενέταξαν στους σχεδιασμούς τους. Έστω και σε αυτούς που είχαν βαθιά στο μυαλό τους. Δεν εξηγείται διαφορετικά όλη αυτή η τραγωδία που ζούμε. Δεν εξηγείται διαφορετικά, ότι ούτε ένας τους, έστω για τα μάτια του κόσμου, δεν παραιτήθηκε ή απολύθηκε για το κακό που αφήσανε να γίνει, στους ανθρώπους και στο νησί.

Δεν το προκάλεσαν, αλλά είχαν προετοιμαστεί να το δουν σαν ευκαιρία.  Να πιέσουν ακόμα περισσότερο τους κατοίκους του νησιού, να περάσουν, έστω και έτσι, τα σχέδια τους

Δεν είναι ανίκανοι. Είναι αδίστακτοι!

ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ