ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Δύο “μεγάλα έργα” στο νησί μας και οι προϋποθέσεις για θετικές επιπτώσεις σε όλους τους κατοίκους

Οι δύο μεγάλες παρεμβάσεις που επιτέλους μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, δηλαδή η έναρξη της κατασκευής του λιμανιού στο Σίγρι καθώς επίσης και η επανεκκίνηση των έργων στον οδικό άξονα Καλλονή – Σίγρι, κάτω από συγκεκριμένες και εφικτές προϋποθέσεις μπορούν πραγματικά να αποτελέσουν τους “εμβρυουλκούς” της εκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας, όχι μόνο για την Δυτική Λέσβο, αλλά για όλο το νησί.

Τα δύο αυτά έργα, είναι έργα που τα απαιτούσε χρόνια η τοπική κοινωνία της δυτικής Λέσβου, αλλά και όλο το νησί. Όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενη παρέμβασή μας είναι έργα που είχαν βαλτώσει και η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι αυτή που δίνει την διέξοδο στην υλοποίηση και την ολοκλήρωσή τους!

Είναι γνωστό όμως ότι τα μεγάλα έργα από μόνα τους, δεν έχουν “αυτόματα” και θετικές επιπτώσεις σε μια περιοχή. Αντίθετα, οι επιπτώσεις γίνονται θετικές, μόνο στον βαθμό που οι κάτοικοι της περιοχής, μπορούν να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που αυτά δημιουργούν και αυτές οι ευκαιρίες δεν έχουν να κάνουν μόνο με το γεγονός ότι, όπως είναι αναμενόμενο, ένας σημαντικός αριθμός κατοίκων, τόσο της περιοχής, αλλά και όλου του νησιού, θα απασχοληθεί, κατά την διάρκεια της υλοποίησής τους.

Βασική προϋπόθεση για θετικές επιπτώσεις, σε αυτή την φάση, είναι η ύπαρξη ενός όσο το δυνατό συγκεκριμένου και ολοκληρωμένου σχεδίου, που παίρνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες που θα διαμορφώσουν αυτά τα δύο έργα, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά συνολικά στο νησί, θα καθορίζει την “πορεία δράσης” και τις κατευθύνσεις που θα μπορεί να πάρει η ανάπτυξη.

Όμως, εξίσου βασική προϋπόθεση είναι, αφενός μεν αυτό το σχέδιο να παίρνει υπόψη του τις δυνατότητες και τις ανάγκες του συνόλου του πληθυσμού της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα να προβλέπει μέτρα υποστήριξης προνομιακά, των πιο αδύνατων από τους κατοίκους, έτσι ώστε και αυτοί να μπορέσουν να επωφεληθούν από τις θετικές επιπτώσεις.

Αυτό ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο παρέμβασης στις παραγωγικές δυνάμεις αλλά και τις συλλογικότητες και τους κατοίκους των χωριών της περιοχής της Δυτικής Λέσβου.

Η ετοιμότητά τους να αξιοποίησαν τις δυνατότητες που ανοίγονται σε θεσμικό και χρηματοδοτικό επίπεδο, είναι αυτή που θα εγγυηθεί ότι τα μακροχρόνια αποτελέσματα αυτών των δύο σημαντικών έργων, θα είναι τελικά θετικά για το σύνολο της κοινωνίας μας!