ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Είναι “ανεπιθύμητος” και ο Αλ. Χαρίτσης για το Επιμελητήριο Λέσβου;

Δεν πάνε πάνω από δύο μήνες, όταν το Επιμελητήριο Λέσβου, από τους βασικούς “φορείς” και ο συντονιστής όλων των τελευταίων κινητοποιήσεων  τους, ευχαριστούσε δημόσια, τόσο τον Αναπληρωτή Υπουργό Αλ. Χαρίτση, αλλά και τον Γ. Πάλλη και “εξέφραζε την ικανοποίησή” του (το Επιμελητήριο) “..λόγω και της ειδικής μνείας που έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός στο Επιμελητήριο Λέσβου και τη προσπάθεια που αυτό καταβάλει προκειμένου να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που παρέχει στα μέλη του, αλλά και στην τοπική κοινωνία των νησιών μας, γενικότερα.”

Πριν από δύο μήνες, “το προσφυγικό” υπήρχε, όπως, βεβαίως υπήρχε και η προοπτική της κατάργησης του ΦΠΑ. Ακριβώς για αυτό, αλλά όχι μόνο για αυτό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης, προ-ενέκρινε τρία μεγάλα έργα, συνολικού προυπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ, με τελικό δικαιούχο το Επιμελητήριο Λέσβου.

Τα τρία έργα, είναι τα:

• Σύμβουλος Τεχνικής Υποστήριξης για την Δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου της Μυτιλήνης

• Δημιουργία & Λειτουργία Δομών Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας

• Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Επιμελητηρίου Λέσβου & Ανάπτυξη του σε Κέντρο Στήριξης Εξωστρεφών και Καινοτόμων Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων

Δύο μήνες μετά, στα πλαίσια του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, το ίδιο το Επιμελητήριο Λέσβου, που μόλις δύο μήνες πριν ευχαριστούσε δημόσια τον Αναπληρωτή Υπουργό, για το ενδιαφέρον του για το νησί, αλλά και για την αναγνώριση του ρόλου του Επιμελητηρίου στην ανάπτυξη του τόπου, αποφαίνεται ότι επειδή “δεν υπάρχει πρόθεση επίλυσης των δυο κυρίαρχων προβλημάτων που απασχολούν τα νησιά μας” δηλαδή “του προσφυγικού” και “του ΦΠΑ”, δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συνεδρίου και φυσικά δεν θα συναντήσει τον Αλ. Χαρίτση,

Ο  υπουργός έγινε για το Επιμελητήριο και τους άλλους “φορείς” ουσιαστικά “ανεπιθύμητος”. Δεν υπήρξε καμιά δυνατότητα, να ενημερωθεί από πρώτο χέρι,  για το πώς το Επιμελητήριο σκέφτεται να αξιοποιήσει τους πόρους του οποίου του έχουν προ-εγκριθεί, Ουσιαστικά, αυτό που είπε το Επιμελητήριο, μαζί με τους άλλους φορείς, ήταν “αν δεν μας λύσετε “το προσφυγικό και το ΦΠΑ” δεν θέλουμε τίποτα άλλο από εσάς” γιατί “οτιδήποτε άλλο θα είναι στάχτη στα μάτια”.

Τον ίδιο τον Γ. Πάλλη, που πριν από λίγο καιρό τον ευχαριστούσαν δημόσια, τώρα τον στοχοποίησαν, σαν αυτόν που ονόμασε “όλους όσους διαμαρτύρονται για το προσφυγικό”, ως “ακροδεξιούς”,

Δεν ξέρουμε, μετά από αυτές τις εξελίξεις, ποιες είναι οι σκέψεις του Αν. Υπουργού, σχετικά με την τελική κατάληξη αυτών των έργων που είχε προ-εγκρίνει.

Αντιλαμβανόμαστε όμως, ότι το ίδιο το Επιμελητήριο, ουσιαστικά θεωρεί αυτά τα έργα “αμελητέα” και “άνευ καμιάς σημασίας” αφού δεν λύνονται “τα μεγάλα προβλήματα”. Με αυτό τον τρόπο, είναι προφανές ότι το ίδιο το Επιμελητήριο Λέσβου, τα απεμπολεί.