ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Ειδικό αναπτυξιακό: Ο κάθε ένας να παίξει αποτελεσματικό το ρόλο του!

Τα έργα που, μετά την απόφαση του αναπληρωτή υπουργός Οικονομία Αλέξη Χαρίτση, εντάσσονται στον πρώτο κύκλο του ειδικού αναπτυξιακού των νησιών του Β. Αιγαίου, δεν αποτελούν έναν απλό κατάλογο, όπως αρκετές φορές στο παρελθόν έχει γίνει και άρα ο κίνδυνος «να μείνουν στα χαρτιά» ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιος.  Βασική προϋπόθεση για ένταξη και χρηματοδότηση, εκτός από τη σκοπιμότητά τους, είναι η «ωριμότητά» τους, με άλλα λόγια πρόκειται για έργα των οποίων άμεσα, μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίησή τους.

Με τον υπερδιπλασιασμό του αρχικού προϋπολογισμού του προγράμματος και την ένταξη σε αυτό όλων των προτάσεων, όλων των φορέων, η κυβέρνηση, δια του αρμόδιου υπουργού, αποδεικνύει ότι «ακούει», αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και ανταποκρίνεται σε αυτές. Αυτός άλλωστε είναι ο βασικός στόχος του ειδικού αναπτυξιακού: Η άμεση κάλυψη πραγματικών αναγκών των νησιωτών, οι οποίες, μέχρι τώρα, δεν μπορούσαν ή δύσκολα μπορούσαν να καλυφθούν από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ακριβώς ένα χρόνο πριν, όταν είχε έλθει στο νησί ο Αλέξης Χαρίτσης και παρουσίασε το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, τοπικοί παράγοντες, αλλά και τοπικά ΜΜΕ είχαν υπογραμμίσει τις «μεγάλες ευθύνες που εκ΄των πραγμάτων αναλαμβάνει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής του» στην κατεύθυνση της διασφάλισης της αξιοποίησής αυτών των εργαλείων στο «μάξιμουμ».  Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής του, αντιλαμβανόμενοι τον ρόλο τους και ώς «αυτού που κινητοποιεί την τοπική κοινωνία στην κατεύθυνση της υλοποίησης όσων έχουν εξαγγελθεί, αλλά και της διαμόρφωσης νέων αιτημάτων και διεκδικήσεων» έπαιξαν από την αρχή, σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και στην κοινητοποίηση των τοπικών φορέων για την αξιοποίησή τους.

Σε αυτή τη φάση και από εδώ και πέρα, ο βασικός ρόλος ανήκει στους φορείς των οποίων τα έργα εντάχθηκαν στο ειδικό αναπτυξιακό. Αυτοί είναι που πρέπει να αποδείξουν ότι οι υποσχέσεις τους και η ετοιμότητά τους εδράζονται στην πραγματικότητα και ότι τα έργα που θα υλοποιήσουν θα έχουν την μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια στην τοπική μας κοινωνία.

Η τελευταία μάλιστα αναλαμβάνει και ένα σημαντικό ρόλο. Ο συνεχής έλεγχος της υλοποίησης, η παρακολουθήση για την σωστή διαχείριση των πόρων που διατίθενται, η σωστή λειτουργία τους μετά την υλοποίηση, είναι ένα «καθήκον» που πρέπει να το αναλάβει. 

Η τοπική κοινωνία, δια μέσου των φορέων της εκφράζει τις ανάγκες της, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής του, την στηρίζει, η κυβέρνηση ακούει και ανταποκρίνεται, οι φορείς αιτούνται, χρηματοδοτούνται και υλοποιούν, η τοπική κοινωνία ελέγχει. Αυτός, σε τελική ανάλυση, είναι ένας ενδιαφέρον «κύκλος» εμπλοκής όλων μας στην νέα κατάσταση που διαμορφώνεται. Ο κάθε κρίκος αυτού «του κύκλου» πρέπει να παίξει αποτελεσματικό τον ρόλο του!