ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Εκδηλώσεις σε όλη τη Λέσβο για την “παραγωγική ανασυγκρότηση” από την “Αλληλεγγύη για Ολους”

Το τελευταίο διάστημα η ομάδα “Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας – ΚΑΛΟ” της “Αλληλεγγύης για όλους” στη Λέσβο, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ανοιχτών συσκέψεων και συζητήσεων σε όλο το νησί, με θέμα: “Δυνατότητες ανάπτυξης με την αξιοποίηση του νέου χρηματοδοτικού και θεσμικού πλαισίου”.

Ηδη έχουν γίνει ανοιχτές συντανήσεις με ομάδες πολιτών, στον Πολιχνίτο, την Καλλονή, τον Μεσότοπο και το Πλωμάρι, ενώ για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι “στα σκαριά” και μια σειρά από άλλες.

Από πρόσφατη Συνάντηση της Αλληλεγγύης για Ολους στην Καλλονή

Οπως εξηγούν τα μέλη της ομάδας, το αντικείμενο  αυτών των εκδηλώσεων είναι να ενημερωθούν οι πολίτες για τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη της περιοχής τους, μέσα από την αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουν σχεδιαστεί,  ειδικότερα του “Ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος των νησιών του Β. Αιγαίου” αλλά και άλλα προγράμματα καθώς επίσης και για το νέο θεσμικό πλαίσιο με έμφαση στον νόμο για την “ενίσχυση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και των φορέων της”.

Βασικός στόχος όμως είναι να παρακινηθούν οι πολίτες να συμμετέχουν σε διαδικασίες σχεδιασμού “από τα κάτω”. Οπως εξηγούν τα μέλη της ομάδας “βασική μας λογική είναι ότι όταν οι πολίτες μιας περιοχής μένουν απαθείς, αυτό δεν οφείλεται στο ότι δεν έχουν ενδιαφέρον και δεν θέλουν να εμπλακούν σε πράγματα που αφορούν την ζωή τους. Κυρίως σημαίνει ότι από την μία δεν έχουν την αναγκαία πληροφόρηση και από την άλλη ότι ακόμα και να την έχουν, συνήθως δεν ξέρουν πώς μπορούν να την αξιοποιήσουν”

“Μέσα από αυτές τις συναντήσεις, πρώτα προσπαθούμε να μεταφέρουμε στους πολίτες την αναγκαία πληροφορία, που θα τους είναι χρήσιμη να αξιολογήσουν εάν μπορούν να αξιοποίησουν ή όχι, υπαρκτές δυνατότητες που έχει η περιοχή τους. Στην συνέχεια βήμα – βήμα και στον βαθμό που προφανώς υπάρχει ενδιαφέρον, προχωράμε μαζί στον σχεδιασμό για την αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων”

“Είναι βασικό για εμάς στις διαδικασίες σχεδιασμού να συμμετέχουν όσο πιο πολλοί και πολλές είναι δυνατό” σημείωνουν τα μέλη της ομάδας. “Αυτό το θεωρούμε αναγκαίο” εξηγούν “γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι σε αυτόν τον αναπτυξιακό σχεδιασμό θα μπορούν να εκφραστούν και να δούν τον ευατό τους όσο το δυνατό περισσότερες κοινωνικες ομάδες, αλλά κυρίως γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο τα αποτελέσματα του οποιου αναπτυξιακού σχέδιού  θα υλοποιηθεί στη συνέχεια θα μπορέσουν να είναι χρήσιμα σε όσο το δυνατό περισσότερους κατοίκους μιας περιοχής”.

Μέχρι σήμερα σε αυτές τις συναντήσεις έχουν συμμετάσχει πάνω από 150 πολίτες όλων των ηλικιών, ενώ ήδη έχουν συγκροτηθεί 3 ομάδες σε διάφορες περιοχές οι οποίες ενδιαφέρονται να εξετάσουν συγκεκριμένα θέματα η κάθε μία τα οποία εκτιμούν ότι μπορούν να αποτελέσουν την βάση για την ανάπτυξη της περιοχής τους.