ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Η επαναφορά της δημοκρατίας στα χωριά μας

Μέχρι και τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, το μόνο ενδιαφέρον που παρουσίαζαν οι προεκλογικές διαδικασίες στις κοινότητες,  ήταν «ποιος θα πάει με ποιόν». Δηλαδή με ποιόν υποψήφιο δήμαρχο θα «κολλήσει» κάποιος υποψήφιος κοινοτάρχης ή κοινοτικός σύμβουλος αλλά και το αντίστροφο: Ποιους θα βρει, στο χωριό, ο τάδε ή ο δείνα υποψήφιος δήμαρχος, προκειμένου «να κλείσει το ψηφοδέλτιο».

Με αυτό τον τρόπο, το έγκλημα κατά των κοινοτήτων ολοκληρωνόταν .  Αφού με τον Καλλικράτη αποστέρησαν ουσιαστικά κάθε αρμοδιότητα και κάθε πόρο από τα χωριά, με τον τρόπο που όρισαν την εκλογική διαδικασία, απαξίωσαν και κάθε προσπάθεια ενασχόλησης με τα κοινά στα χωριά, από κάθε δραστήριο και υγείες στοιχείο.

Και όχι μόνο αυτό: Η διαστρέβλωση της τοπικής δημοκρατίας, έφτασε μέχρι και το σημείο της κατάφωρης παραβίασης της βούλησης των κατοίκων των χωριών. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις, στις κοινότητες που έχουν πενταμελή συμβούλια, όπου, τελικά, την πλειοψηφία των κοινοτικών συμβουλίων και τους κοινοτάρχες τους είχαν οι συνδυασμοί με τους λιγότερους ψήφους στο χωριό!

Ολα αυτά τώρα είναι παρελθόν. Με τις αλλαγές του Κλεισθένη, τα χωριά μας αποκτούν πάλι αρμοδιότητες και πόρους. Επιπλέον με την απλή αναλογική και κυρίως την αποσύνδεση των τοπικών συνδυασμών από τους δημοτικούς, η δημοκρατία επανέρχεται στο χωριό! Αυτό το γεγονός απελευθερώνει τις ζωντανές δυνάμεις, που ενδιαφέρονται για το μέλλον τους χωριού τους.

Ηδη, σε πολλά, κυρίως μεγάλα, χωριά του νησιού υπαρκτές τοπικές δυνάμεις, έχουν αρχίσει να κάνουν τα σχέδια τους. Τώρα πια μπορούν να διαμορφώνουν συγκεκριμένα προγράμματα για έργα και παρεμβάσεις που θα αφορούν την κάθε κοινότητα ξεχωριστά. Το πιο ευχάριστο είναι ότι σε αυτές τις διεργασίες παίρνουν μέρος πολλοί νέοι άνθρωποι των χωριών.

Η επαναφορά της δημοκρατίας στα χωριά μας, επαναφέρει το ενδιαφέρον των κατοίκων του για αυτά. Αυτό είναι ένα νέο και ελπιδοφόρο μήνυμα!