ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Η επόμενη μέρα για το Δήμο Λέσβου

Η υπόθεση της διάσπασης του Δήμου Λέσβου, κλείνει την επόμενη εβδομάδα. Τώρα είναι πια καιρός να μιλήσουμε για την «επόμενη μέρα».

Αυτό που θα την χαρακτηρίζει δεν θα είναι, κυρίως, ο αριθμός των δήμων που θα υπάρχουν στο νησί. Η επόμενη μέρα, έχει να κάνει με την ουσία της αυτοδιοίκησης, στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Αλλά και με τα πρόσωπα που καλούνται να αξιοποιήσουν αυτές τις νέες συνθήκες.

Ο Κλεισθένης είναι μια τομή στην αυτοδιοίκηση. Φέρνει μεγάλες ανατροπές. Η απλή αναλογική επιβάλει συγκλίσεις προκειμένου να διοικηθεί ένας δήμος. Το ζητούμενο είναι, αυτές οι συγκλίσεις, να γίνουν στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων. Που θα είναι από τώρα γνωστές στις τοπικές κοινωνίες. Για να μπορούν οι πολίτες να κρίνουν και να αποφασίζουν από τώρα.

Οι συνδυασμοί που θα ζητήσουν την ψήφο των πολιτών θα πρέπει να μιλήσουν ξεκάθαρα: Τι θα κάνουν με τους αυξημένους πόρους που θα έχουν στη διάθεσή τους; Με ποιο τρόπο θα εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του δήμου τους στις νέες συνθήκες; Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θα βάλουν; Με ποιο τρόπο θα στηρίξουν, στην πράξη, την εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας;

Γιατί αυτή, εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας, είναι η άλλη μεγάλη ανατροπή που φέρνει ο Κλεισθένης. Η ενίσχυση της λειτουργίας των τοπικών κοινοτήτων απαιτεί από τις νέες δημοτικές αρχές, συγκεκριμένες δεσμεύσεις που πρέπει να γίνουν πράξη.

Με ποιο τρόπο θα στηρίξουν τις κοινότητες έτσι ώστε να μπορέσουν να σχεδιάσουν και να υλοποιούν τα προγράμματά τους; Με ποιο τρόπο, οι υπηρεσίες των νέων δήμων θα γίνουν φιλικές και στους πολίτες του πιο μακρινού χωριού;

Η «επόμενη μέρα» βάζει υποχρεωτικά στο τραπέζι της συζήτησης και «τα πρόσωπο» που θα καλεστούν να υπηρετήσουν τα προγράμματα, τις συγκλίσεις, τη δημοκρατία και τις κοινότητες.

Το ζητούμενο είναι αυτά «τα πρόσωπα» να συγκροτήσουν πλατιές, ανοιχτές, δημοκρατικές αυτοδιοικητικές κινήσεις. Γιατί, αυτό είναι η εγγύηση ότι μετά, θα μπορέσουν να υπηρετήσουν έναν αποτελεσματικό, δημοκρατικό και ανοιχτό, σε όλους και σε όλες, δήμο.

Το ζητούμενο είναι η ισοτιμία των συμμετεχόντων, με τον επικεφαλής, τους υποψήφιους δημάρχους, να είναι «οι πρώτοι μεταξύ ίσων». Το ζητούμενο είναι «πρόσωπα» που δεν θα ανακυκλώνουν τον εαυτό τους ως «αυτοδιοικητικοί παράγοντες». Το ζητούμενο είναι, να μην υπάρχουν τοπικοί «ηγεμόνες» που αυτάρεσκα θέτουν τον εαυτό τους και την παρέα τους πάνω από τη συλλογικότητα και τους σκοπούς που πρέπει αυτή να υπηρετήσει.

Η «επόμενη μέρα» είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλους και για όλες, που όμως πρέπει να το κερδίσουμε!