ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Η κυβέρνηση παλεύει με τις τίγρεις, αλλά μπορεί να την φάνε τα κουνούπια

Η κυβέρνηση,  στον τομέα της δημόσιας διοίκησης έκανε μια σημαντική επιλογής και κατά τη γνώμη μας σωστή. Δεν μπήκε την διαδικασία να κάνει αυτό που έκαναν οι προηγούμενοι και να ξηλώσει σε μια νύχτα τα στελέχη της, προκειμένου να βάλει τα δικά της.

Ας θυμηθούμε τι έκαναν οι προηγούμενοι: Πριν ακόμα βγουν τα αποτελέσματα των εκλογών, με «εντολή υπουργού» ξηλώνονταν  διευθυντές και άλλα στελέχη. Η «άλωση του κράτους» ήταν ο πρώτος και βασικός στόχος τους.

Η κυβέρνηση, σωστά έπραξε που δεν ακολούθησε τον ίδιο δρόμο.  Προτίμησε να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο που θα είναι αντικειμενικό που θα σέβεται τις διαδικασίες της διοίκησης και που η ανάληψη θέσεων ευθύνης θα γίνεται με ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες που θα είναι αποδέκτες από όλους.

Μέχρις εδώ, όλα καλά.

Αλλά δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι αυτό το βήμα έμεινε λειψό. Οχι μόνο γιατί ουσιαστικά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι διαδικασίες τοποθέτησης των νέων στελεχών, αλλά κυρίως γιατί δεν δόθηκε σε μερικά παλιά στελέχη, από αυτά που έμειναν στις θέσεις τους,  ένα σαφές μήνυμα, ότι «αυτά που ξέρατε, να τα ξεχάσετε».

Μιλάμε προφανώς για εκείνους, τους ελάχιστους, που την θέση ευθύνης που έχουν καταλάβει την βλέπουν σαν μέσο για να κάνουν ή να συμμετέχουν σε διάφορα «παιχνίδια», είτε για προσωπικό όφελος, είτε για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κομμάτων της παλιάς διακυβέρνησης, είτε και τα δύο μαζί.

Να το πούμε καθαρά: Αυτό που δεν φαίνεται στην  Αθήνα φαίνεται καθαρά στην περιφέρεια. Είναι αυτό που μας λέει συνεχώς ο κόσμος : «Κάντε κάτι! Οι ίδιοι άνθρωποι κυβερνάνε, τους ίδιους ανθρώπους συναντάμε πάλι μπροστά μας». Προφανώς αυτά δεν το λένε για τους τίμιους υπαλλήλους και επιπλέον δεν τα λένε μόνο ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.  Το λένε για τους γνωστούς σε κάθε περιοχή που μέχρι τώρα ήταν και είναι μπλεγμένοι σε διάφορες καταστάσεις. Αυτό, ο κόσμος το βλέπει, το αξιολογεί και το φορτώνει στην κυβέρνηση. Και καλά κάνει! Τα παραδείγματα δεν είναι λίγα. Ο κάθε ένας και η κάθε μια έχει πολλά να πει πάνω σε αυτό.

Να το πούμε διαφορετικά;

Με τους δανειστές μπορεί να ξεμπλέξει. Άμα όμως δεν βάλει χέρι στα τοπικά συστήματα και την παραεξουσία τους τότε, την κυβέρνηση, μπορεί να την φάνε τα κουνούπια.