ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Η πόρτα στο Δ.Ν.Τ πρέπει να κλείσει!

Το Δ.Ν.Τ επιμένει στην σκληρή γραμμή της επιπλέον λιτότητας, ενάντια όχι μόνο σε κάθε λογική, αλλά και στο πνεύμα της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup.

Μια εμμονή που οφείλεται είτε στη διάθεση του να φύγει από το «πρόγραμμα» φτιάχνοντας με αυτό τον τρόπο μια διέξοδο διαφυγής για τον εαυτό του, ή, όπως άλλες εκτιμήσεις λένε, αυτή του η στάση είναι σε συνενόηση με τους πλέον σκληρούς από τους κύκλους των ευρωπαίων δανειστών που θέλουν να επιβάλουν την κυριαρχία τους, επιβάλλοντας την συνεχιζόμενη υλοποίηση ενός σκληρού νεοφιλελεύθερο πρόγραμματος.

Και στις δύο περιπτώσεις τίθεται εν’ αμφιβόλω, όχι μόνο η βιωσιμότητα του Ελληνικού προγράμματος, (που έτσι και αλλοιώς εδώ και χρόνια έχει φανεί οτι δεν είναι βιώσιμο) αλλά η ίδια η υπόσταση της Ευρώπαικής Ένωσης ως οντότητας.

Η σθεναρή άρνηση της Ελληνικής κυβέρνησης, που για μια ακόμα μια φορά εκφράστηκε με την ομιλία Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο, απέναντι σε αυτές τις παράλογες απαιτήσεις, αποκτά πανευρωπαική διάσταση.

Χωρίς υπερβολή, η εξέλιξη αυτής της αξιολόγησης και το αν η Ελληνική κυβέρνηση καταφέρει μέχρι τέλους να κρατήσει τις θέσεις της, θα είναι δείκτης για το προς τα που θα προχωρήσει η Ευρώπη το αμέσως επόμενο διάστημα.

Θα συνεχίζει να βαδίζει ενωμένη, κάνοντας ταυτόχρονα προσπάθειες να επανέλθει στις ρίζες της, ή θα διαλυθεί άδοξα στα εξ’ ων συνετέθει;

Η ικανοποίηση των ακραίων απαιτήσεων των δανειστών, θα είναι βούτυρο στο ψωμί των πιο ακραίων κύκλων της Ευρώπης, αυτών που θεωρούν ότι το «πρόζεκτ» Ενωμένη Ευρώπη έχει τελειώσει, ότι η εθνική αναδίπλωση με όρους ακραίου νεοφιλελεθερισμού είναι το μέλλον των χωρών της. ΄

Γύρω από το «Ελληνικό Δράμα» παίζεται σήμερα το παιχνίδι της κατεύθυνσης που θα πάρει η Ευρώπη το επόμενο διάστημα.

Η επαναφορά της κανονικότητας στην Ελλάδα μέσω της επαναφοράς του «Ευρωπαϊκού κεκτημένου» είναι αυτή που θα σηματοδοτήσει μια πορεία της Ευρώπης μακρυά από τη διάλυση της.

Η μέγιστη προσφορά που μπορεί να κάνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση και δια μέσου αυτής ο ελληνικός λαός στους λαούς της Ευρώπης, είναι ακριβώς αυτή:

Κλείνοντας την πόρτα στο Δ.Ν.Τ και τις ακραίες απαιτήσεις του να ανοίξει την πόρτα για μια Ευρώπη που δεν θα αφήσει τις πιο μαύρες σελιίδες της ιστορία της να επαναληφθούν!