ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Η συνεργασία ανάμεσα στο Δήμο και την Περιφέρεια είναι το ζητούμενο!

Η συνεργασία ανάμεσα στους φορείς της αυτοδιοίκησης είναι το ζητούμενο στον τόπο μας. Μιλάμε, προφανώς, ανάμεσα στο Δήμο και στην Περιφέρεια.

Δεν είναι δυνατό στο «σώμα» του νησιού, να επιχειρούν δύο διαφορετικοί θεσμοί, χωρίς όμως καμιά – τις περισσότερες φορές – συνεργασία ή έστω και επικοινωνία μεταξύ τους.

Δεν είναι λογικό. για παράδειγμα, η Περιφέρεια να έχει ενισχυθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – όπως άλλωστε και η ίδια η περιφερειάρχης έχει ανακοινώσει, με 4,5 εκατ. για την «συντήρηση του οδικού δικτύου του δήμου Λέσβου» που υπέστη ζημιές από τις πλημμύρες του προηγούμενου χρόνου και στο αγροτικό δίκτυο του νησιού να έχουν γίνει λίγες ή και καθόλου παρεμβάσεις, γιατί την ευθύνη για την συντήρησή του, την έχει ο …δήμος, λες και αυτό είναι εκτός «οδικού δικτύου».

Οπως έχουμε ξαναγράψει, η κυβέρνηση έχει ενισχύσει γενναία, τα τελευταία δύο χρονιά, το σκέλος του Περιφερειακού ΠΔΕ. Πάνω από 20 εκατ. ευρώ έχουν τεθεί στη διάθεση της περιφέρειας Β. Αιγαίου το 2015 και τ0 2016! Πάνω από 7 εκατ. είναι η αντίστοιχη κατανομή για το 2017.

Ολοι αυτοί οι πόροι, διατίθενται από την κυβέρνηση, προκειμένου η περιφέρεια να τους αξιοποιεί σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις, ωριμάνσεις μελετών και έργα στα νησιά ή και για τα νησιά. Ομως, ποια μπορεί να είναι η αποτελεσματικότητα τους, εάν σε αυτή την κατεύθυνση, δεν υπάρχει η ελάχιστη και απαιτούμενη συνεργασία – με τους τοπικούς δήμους;

Από μια άποψη έχει δίκιο ο δήμαρχος Λέσβου, που φωνάζει και να αισθάνεται «ριγμένος» αλλά κατά τη γνώμη μας «δεν φωνάζει» προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η δουλειά της κυβέρνησης είναι να θέτει στην διάθεση των τοπικών αρχών, όσο το δυνατό περισσότερους πόρους, προκειμένου να μπορούν να είναι σε θέση να κάνουν τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουν. Αυτό το κάνει μέσα από την «προβλεπόμενη διαδικασία». Δεν μπορεί, όμως, να είναι η κυβέρνηση αυτή που θα λύσει τα προβλήματα επικοινωνίας και συνεργασίας που εμφανίζονται σε τοπικό επίπεδο, δεν είναι αυτή η δουλειά της.

Με το Ειδικό Αναπτυξιακό, δίνεται μια καλή ευκαιρία στους τοπικούς θεσμούς να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ τους, για το καλό των πολιτών. Οπως έχει ξεκαθαρίσει ο αρμόδιος υπουργός, θα προκριθούν έργα και δράσεις, που θα είναι αποτέλεσμα συλλογικής επεξεργασίας και διαβούλευσης ανάμεσα σε φορείς και πολίτες.

Αν και τα πρώτα δείγματα από τις αντιδράσεις και τις προτάσεις των δύο κορυφαίων τοπικών μας φορέων δεν είναι ενθαρρυντικά, ας ελπίσουμε ότι στο τέλος θα κυριαρχήσει το κοινό συμφέρον αλλά και η κοινή λογική! Σε κάθε περίπτωση η συνεργασία ανάμεσα τους είναι το ζητούμενο!