ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial Πρώτο Θέμα

Κύτελης, Μαμάκος, Ζαφειρίου, η τριάδα της συναίνεσης…

Όσοι έχουν καθαρές απόψεις δεν δέχονται εκβιασμούς και διλήμματα. Όμως, σε κάθε πολιορκία είναι πολύ χρήσιμος ένας Δούρειος Ίππος  προκειμένου να πέσει από τα μέσα η πολιορκούμενη πόλη και να κατακτηθεί. Σε κάθε επίθεση υπάρχει ένας πρόθυμος Εφιάλτης.

Η κυβέρνηση πάνω από ένα χρόνο πολιορκεί τη Λέσβο για να δεχτούν οι κάτοικοι ένα νέο μόνιμο κλειστό κέντρο – φυλακή σε κάποια περιοχή του νησιού. Η ακραία στιγμή της πολιορκίας ήταν ο Φλεβάρης του 2020 όταν στάλθηκαν δέκα διμοιρίες ΜΑΤ, προκειμένου να επιβάλουν με τη βία το νέο κλειστό κέντρο στο Διαβολόρεμα-Καράβα. Δεν το κατάφεραν.

Δέκα μήνες μετά η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζουν να κάνουν το περιβόητο κλειστό κέντρο στην περιοχή Βάστρια που διοικητικά ανήκει στις Νέες Κυδωνίες. Χωρίς να ρωτήσουν κανέναν αποφάσισαν. Οι γύρω κοινότητες Ν. Κυδωνιών, Κώμης, Πηγής, η κοινότητα Μανταμάδου, το δίκτυο κοινοτήτων Ν.Λέσβου ήδη τοποθετήθηκαν αρνητικά.

Και εδώ υπεισέρχεται ο Δούρειος Ίππος. Τα κάστρα πέφτουν από μέσα.

Με κοινή ανακοίνωση τους  ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, κ.Στρατής Κύτελης, ο κ.Μιχάλης Μαμάκος της Δημοτικής Παράταξης «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ» και ο κ. Παναγιώτης Ζαφειρίου της Δημοτικής Παράταξης «Η ΛΕΣΒΟΣ όπως ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ», ανακοινώνουν ότι δέχονται την συμφωνία κυβέρνησης Ευρωπαϊκής Ένωσης για δημιουργία νέου ΚΥΤ στη Βάστρια. Είναι η καλύτερη λύση για την Λέσβο. Έχουν αλλάξει λένε οι συνθήκες από τον Φεβρουάριο  που η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν εναντίον νέας δομής στη Λέσβο. Έχουν τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη, οι φωστήρες της αυτοδιοίκησης στην Τουρκία και στις διαθέσεις της να τηρήσει τις συμφωνίες με την Ευρώπη; Από πού προκύπτει η βεβαιότητά τους αυτή, αν όχι από την αβάσταχτη πολιτική τους ελαφρότητα; Είναι σίγουροι ότι δεν θα έχουμε νέο μεγάλο προσφυγικό κύμα, όπως όλοι οι γνώστες της κατάστασης  προβλέπουν;  Με μεγάλη ανευθυνότητα κρίνουν   λοιπόν σήμερα ότι είναι συμφέρον για το νησί να γίνει η νέα δομή στην Βάστρια.

Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι ο κ. Κύτελης, πάντα έκανε την πάπια, σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση και τον κύριο Μηταράκη, σε κλειστές συναντήσεις και  στα μουλωχτά, προωθούσε στον κύκλο του τη βούληση της ΝΔ της οποίας είναι πιστός υπηρέτης. Και όλα τα άλλα λόγια του, ήταν για τα μάτια του κόσμου. Άλλωστε και κατά την εισβολή των ΜΑΤ ήταν εξαφανισμένος καλύπτοντας δια της σιωπής του όλες τις ασχήμιες των ΜΑΤ σε βάρος των συμπολιτών του.

Σήμερα μας λένε οι τρείς υπογράφοντες,  ότι η κυβέρνηση  έχει δεσμευτεί για την πλήρη αποσυμφόρηση του νησιού μας από τους ήδη φιλοξενούμενους σε αυτό. Αφού λοιπόν έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση για την πλήρη αποσυμφόρηση και οι τρεις που υπογράφουν την πιστεύουν, τι χρειάζεται ένα νέο κλειστό κέντρο στην περιοχή Βαστριας; Για να δοθούν τα  χρήματα στην κατασκευαστική που θα το αναλάβει; Αν πράγματι είναι μικρός ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που θα παραμείνει στο νησί, τότε δεν χρειάζεται νέο κέντρο. Υπάρχει ήδη το πρότυπο Δημοτικό ΚΥΤ του Καρά Τεπέ, που  αρκεί για την διαχείριση των λίγων προσφύγων που έρχονται πλέον, προκειμένου μετά από μικρή παραμονή να φεύγουν προς την ηπειρωτική Ελλάδα.  Είναι προφανές ότι πάλι μας κοροϊδεύουν.

Οι κύριοι Κύτελης, Μαμάκος και Ζαφειρίου, ως Δούριοι Ίπποι, συναινούν να φορτωθεί η Λέσβος ένα νέο ΚΥΤ, κλειστή δομή-φυλακή. Εκτός από τους προφανείς περιβαλλοντολογικούς λόγους που κάνουν απαράδεκτη την δημιουργία του νέου ΚΥΤ δίπλα στο δάσος, δίνουν στην κυβέρνηση το άλλοθι που ζητά ώστε ποτέ να μην γίνει η περιβόητη αποσυμφόρηση. Και αν στο μέλλον αλλάξουν οι συνθήκες με τους πρόσφυγες και αυξηθούν πάλι οι ροές, θα υπάρχει το νέο ΚΥΤ των χιλιάδων θέσεων, ώστε να παραμένουν μόνιμα στη Λέσβο.

Οι κύριοι Κύτελης, Μαμάκος, Ζαφειρίου, με την «ρεαλιστική» στάση τους, πάνε να φορτώσουν στη Λέσβο μια δομή που μόνο κακό μπορεί να  κάνει. Οι παραπάνω κύριοι κάποια στιγμή δεν θα είναι πλέον εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί  παράγοντες. Όμως η ζημιά που θα κάνουν στο νησί θα φέρει για πάντα το όνομά τους: Κύτελης-Μαμάκος-Ζαφειρίου.