ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Λέσβος: Δύσκολα τα πράγματα για τη ΝΔ, σε περιφέρεια και Δήμους.

Η ΝΔ πολιτεύεται, σε αυτές τις εκλογές και ειδικά στη Λέσβο, με τη σιγουριά αυτού που βλέπει τη σκιά του το απόγευμα. Αρχικά γεμάτη έπαρση για τη «σίγουρη νίκη της» σε όλα τα επίπεδα, σιγά σιγά όμως αντιλαμβάνεται ότι κάνει λάθος υπολογισμούς. Η αποτυχία της και μάλιστα με πάταγο είναι αναπόφευκτη.

Ξεκινώντας από την περιφέρεια, τα σενάρια που θέλουν, τα δύο σχήματα που επίσημα ή ανεπίσημα, στηρίζονται από αυτή, δηλαδή της κ. Καλογήρου που έχει το επίσημο χρίσμα, δια στόματος μάλιστα του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, άλλα και του κ. Μουτζούρη που στηρίζεται από τον βουλευτή της τον κ. Αθανάσιου , να συγκεντρώνουν αθροιστικό ακόμα και πάνω από 50%, δεν πείθουν κανέναν.

Ακόμα και στην καλύτερη για αυτούς περίπτωση, δηλαδή να μην κατεβάσει ψηφοδέλτιο στην περιφέρεια η χα, τίποτα δεν δείχνει ότι θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν και οι δύο μαζί, πάνω από 35% όσο δηλαδή, πάνω – κάτω ήταν το ποσοστό που ο χώρος της δεξιάς και της ακροδεξιάς συγκέντρωσε στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 στη Λέσβο, αλλά και στο  Β. Αιγαίο.

Η αντιπαλότητα βέβαια των δυο σχημάτων τής δεξιάς κτυπάει κόκκινο. Αυτό βοηθάει να συσπειρωθεί ο συντηρητικός κύαμος γύρω από αυτά τα σχήματα αλλά ταυτόχρονα η έκλειψη σοβαρού προγραμματικού λόγου και η αναπόφευκτη ακροδεξιά ρητορικό τους, απόρροια τόσο του ανταγωνισμού τους, όσο και της προσπάθειάς τους να κερδίσουν το ακροδεξιό ακροατήριο, αποθαρρύνει τους καλής θέλησης συντηρητικούς ψηφοφόρους, από το να τους ακολουθήσουν.

Δεν είναι τυχαίο από αυτή την άποψη ότι, μέχρι στιγμής κάνεις από τους δύο δεν έχει επιχειρήσει ανοιχτές συγκεντρώσεις, αλλά αρκούνται στους κλειστούς αγιασμούς και παρουσιάσεις και τις χειραψίες.

Στους δυο δήμους της Λέσβου τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τη ΝΔ.

Ποντάροντας από τη.αρχή στα λεγόμενα «ψηλά δημοσκοπικά ποσοστά της» επέλεξε για υποψήφιο δήμαρχο στην αρχή όλου του νησιού και μετά.του Δήμου Μυτιλήνης, «αυτόν που το ζήτησε πρώτος» δηλαδή τον νυν αντιπεριφερειάρχη Λέσβου κ. Κύτελη.

Έναν άνθρωπο, που κανένας σοβαρός νεοδημοκράτης δεν θέλει να ταυτιστεί μαζί του, αλλά του έδωσαν το χρίσμα γιατί ο ίδιος το ζήτησε και γιατί, μάλλον, ο κ  Αθανασίου μπορεί να τον χειριστεί με ευκολία.

Εχοντας στην συνέχεια, πλήρη επίγνωση ότι ο κ. Κυτελης «δεν τραβάει» οι πιο εχέφρονες της ΝΔ προσανατολίστηκαν αρχικά σε μια προσπάθεια αλλαγής του, με τον κ. Χατζηκομνηνό να είναι ο επικρατέστερος. Στο τέλος όμως, ο πρώην Δήμαρχος, κατέληξε στο ψηφοδέλτιο του κ. Μουτζούρη, ενώ για τον κ. Κύτελη, ήλπιζαν στα «δυνατά ονόματα» του ψηφοδελτίου του.

Όπως όμως είπαμε κανείς σοβαρός δεν θέλησε να συνδέσει το όνομα του με τον εκλεκτό του κ. Αθανασίου, στον οποίο άλλωστε βρήκαν και ανοιχτή αγγαλιά, μια σειρά από γνωστά τοπικά ακροδεξιά στοιχεία.

Έτσι, από τις αρχικές κόρωνες ότι «ο Κύτελης θα βγει από την πρώτη Κυριακή«, σιγά σιγά περνάμε στο «ο Κύτελης είναι πρώτος» και έχουμε ακόμα μέρες μπροστά μας μέχρι τις εκλογές για να δούμε που θα καταλήξει.

Το σίγουρο είναι, ότι, αυτοί που σχεδιάζουν την επικοινωνιακή τακτική του κ. Κύτελη, δεν θα τον βγάλουν προς τα έξω, γιατί τις δύο φορές που έγινε κάτι τέτοιο, στην παρουσίαση της πρώτης ομάδας του ψηφοδελτίου του και στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ, μόνο οι….πατατιές του έμειναν.

Στο Δήμο Δυτ. Λέσβου τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τη ΝΔ. Η επιλογή  Χήρα, μια επιλογή της τελευταίας στιγμής είναι απλά μια επιλογή ήττας.

Αυτός λοιπόν που βλέπει τη σκιά του το απόγευμα την βλέπει μεγάλη. Αυτό έπαθε η ΝΔ στη Λέσβο. Βλέποντας τα λεγόμενα δημοσκοπικά της ποσοστά και θεωρώντας. ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι πλέον εύκολος αντίπαλος» σχεδίασε την παρουσία της σε αυτές τις εκλογές με τον αέρα   του σίγουρου νικητή. Αλλά την έπαθε!

Ισως να καταφέρει να συσπειρώσει τον κόσμο της, αν και αυτά δεν είναι είναι σίγουρο με τις επιλογές που έχει κάνει στην περιφέρεια και τους Δήμους. Τίποτα όμως δεν υπάρχει που να δείχνει ότι αυτή η συσπείρωση θα την οδηγήσει και στην νίκη.

Οσο μάλιστα, προχωρώντας προς τις εκλογές η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ καθημερινά αυξάνει, ενώ της ΝΔ έχει φτάσει ταβάνι και όσο τα ψηφοδέλτια που στηρίζονται από αυτόν διεισδύουν και σε άλλους χώρους, πέρα από τους ψηφοφόρους του, τα πράγματα για την τοπική ΝΔ γίνονται ακόμα χειρότερα!