ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial Πρώτο Θέμα

Λέσβος: Επίσκεψη Μητσοτάκη στον τόπο του εγκλήματος

 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ασελγήσει σε βάρος της Λέσβου.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού την τελευταία μέρα του χρόνου, είναι σαν την επίσκεψη ενός «δολοφόνου» στον τόπο του εγκλήματος.

Έντεκα μήνες μετά τον μαύρο Φλεβάρη του 2020, όταν δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλλαν σαν δυνάμεις κατοχής στα νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν με τη βία τα κλειστά κέντρα «φιλοξενίας» προσφύγων-μεταναστών.

Και παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις επιβολής εκδιώχτηκαν κακήν κακώς από τη Λέσβο και Χίο, οι ραδιουργίες της κυβέρνησης σε βάρος του νησιού μας δεν σταμάτησαν. Συνεχίστηκαν πίσω από κλειστές πόρτες,  σε μυστικές συναντήσεις  με τοπικούς παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος, με τους οποίους ο κ. Πρωθυπουργός θα συναντηθεί κι αύριο.

Με την σιωπηλή συμπαράσταση του βουλευτή της ΝΔ κυρίου Χαράλαμπου Αθανασίου, του Δημάρχου Μυτιλήνης κυρίου Κύτελη και της Δημοτικής του παράταξης πλην ενός (του κ. Κουνέλλη), σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθούν και επίσημα να δημιουργήσουν στη Λέσβο τη νέα «ΔΟΜΗ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ». Η περιοχή Βάστρια θα γίνει μόνιμος τόπος εξορίας, λεκές και ντροπή για την ιστορία, τους αγώνες και την παράδοση του νησιού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ηθικός αυτουργός και ενορχηστρωτής αυτής της προσπάθειας επιβολής, έρχεται να μας πει τι; Ότι το νησί μας θα γίνει η επίσημη φυλακή προσφύγων – μεταναστών του Αιγαίου;

Είμαστε  περίεργοι  να δούμε τι θα βρει να πει στην συνάντηση του με τους λιμενικούς, τους συναδέλφους του Κυριάκου Παπαδόπουλου, που από ήρωες του Αιγαίου που τίμησαν την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη και έγιναν γνωστοί παγκοσμίως, τους αναγκάζει να σπρώχνουν βίαια τις βάρκες με τα γυναικόπαιδα που κάποτε έσωζαν, πίσω στα τουρκικά νερά, τους αναγκάζει να παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες, ενέργειες για τις οποίες οι εν λόγω λιμενικοί πιθανότατα θα βρεθούν υπόλογοι, ίσως και κατηγορούμενοι σε διεθνή δικαστήρια. Και τότε οι άνθρωποι αυτοί (οι λιμενικοί), θα μείνουν με τα συγχαρητήρια του Μητσοτάκη…

Εάν ο κ. Μητσοτάκης νοιαζόταν πραγματικά για τη Λέσβο, θα είχε ενισχύσει και επεκτείνει  το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου που φυτοζωεί. Θα είχε πάρει μέτρα για τους ντόπιους εμπόρους και βιοτέχνες που αργοπεθαίνουν και αντιμετωπίζουν το φάσμα της καταστροφής. Είτε φορολογικά, είτε με μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ, ακόμα και με περαιτέρω μείωση του. Θα νοιαζόταν για την εστίαση. Για τον τουρισμό. Θα νοιαζόταν να καταπολεμήσει την ανεργία στον τόπο μας που έχει διπλασιαστεί. Θα έδινε κίνητρα στους νέους που βιώνουν την πλήρη εργασιακή υποβάθμιση και απαξίωση.

Αυτά θα περίμενε η τοπική κοινωνία  από έναν πρωθυπουργό που νοιάζεται για ένα ακριτικό νησί. Αφού πρώτα ζητήσει  μια δημόσια συγνώμη για την βίαιη εισβολή των ΜΑΤ. Και όχι να βάλει την υπογραφή του, την επίσημη ταφόπλακα: Λέσβος στρατόπεδο συγκέντρωσης. Λέσβος τόπος κράτησης προσφύγων-μεταναστών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι φίλος της Λέσβου. Προσπαθεί να μας επιβληθεί είτε με την αστυνομική βία, είτε εκμεταλλευόμενος τον κορωνοϊό και την αγωνία του κόσμου για την υγεία και την οικονομική του κατάσταση. Εκμεταλλεύεται τις πολιτικές φιλοδοξίες ντόπιων πολιτευτάδων, που ξεπουλούν τον τόπο.

 Η επίσκεψη Μητσοτάκη θα είναι το τελευταίο δυσάρεστο γεγονός του 2020 για τον τόπο μας.

Το 2021 μπορούμε να το κάνουμε καλύτερο. Δεν το βάζουμε κάτω.

«Θα φροντίσουμε εμείς γι’αυτό»