ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial Δεύτερο Θέμα

Λέσβος. Μια σπίθα αρκεί…

Σήμερα στην Λέσβο ο καιρός είναι βροχερός. Τις επόμενες μέρες η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει πολύ. Θα κινείται γύρω στους μηδέν βαθμούς Κελσίου…

Όταν μιλάμε για την Μόρια και τις γύρω περιοχές, οφείλουμε να κατανοούμε την ταλαιπωρία που υφίστανται οι κάτοικοι τους. Ένα μικρο ήσυχο χωριό ξαφνικά έγινε το κέντρο της προσφυγικής κρίσης που σαρώνει την Λέσβο. Δεν είναι μικρό πράγμα, δίπλα σου να υπάρχει μια παραγκούπολη με είκοσι χιλιάδες εγκαταλελειμμένους, εξαθλιωμένους  και πεινασμένους ανθρώπους.

Η ζωή του χωριού έχει αλλάξει για όλους αλληλέγγυους και μη. Η αμφιβολία για το αύριο και η ανασφάλεια, διαπερνούν τους κατοίκους της Μόριας και των γύρω περιοχών. Όποιος δεν το βλέπει είναι τυφλός.

Η κυβέρνηση της ΝΔ  θεωρεί την προσφυγική κρίση σαν μια μολυσματική ασθένεια. Συμπεριφέρεται λοιπόν στα νησιά μας σαν να είναι μολυσμένα. Τα έχει σε καραντίνα. Συνεχώς εξαγγέλλει πολιτικές ουσιαστικά ανεφάρμοστες, προσπαθώντας να καθυστερήσει και να κερδίσει χρόνο. Κάνεις δεν ξέρει τι τον κάνει αυτόν τον χρόνο και αν έχει κάποιο σχέδιο.

Η ΝΔ φοβάται ότι με τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και την διασπορά τους στην υπόλοιπη Ελλάδα θα αλλοιώσει  το DNA της παράταξης. Αυτό περιέχει μπόλικο  εθνικισμό, ρατσισμό και ξενοφοβία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται ότι αν θίξει την ακροδεξιά που βρίσκεται μέσα στο κόμμα του και η οποία σήμερα είναι κυρίαρχη, ο ίδιος θα αποσταθεροποιηθεί και θα καταρρεύσει.

Προκείμενου λοιπόν να  καταρρεύσει ο ίδιος και η κυβέρνηση του κάτω από την διάχυση του προσφυγικού στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχει αποφασίσει να θυσιάσει τα νησιά μας μαζί  με τους κάτοικους τους Έλληνες και πρόσφυγες.

Κάνει όμως ένα μεγάλο λάθος: Ενώ έχει αποφασίσει να εγκλωβίσει τους πρόσφυγες στα νησιά, τους έχει καταδικάσει να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Δεν τους δίνει την δυνατότητα να ζουν σαν άνθρωποι. Η κυβέρνηση της ΝΔ προκλητικά αδιαφορεί για την ανθρωπιστική διάσταση του προσφυγικού και εκδικείται τους πρόσφυγες μέσω της εξαθλίωσης τους. Με τον τρόπο αυτό εκδικείται και τους ντόπιους κατοίκους.

Όμως έτσι δημιουργούνται συνθήκες σύγκρουσης. Τις οποίες υποτιμά. Είναι ανίκανη να αντιληφθεί την πραγματικότητα. Ή απλώς αδιάφορη.

Η χθεσινή παρουσία στη Μόρια και σε  γύρω περιοχές  μιας ακροδεξιάς αγέλης, μας προετοιμάζει για τις ακρότητες που έπονται.  Πρέπει σταματήσουν άμεσα.

Η ακροδεξιά δημαγωγεί. Στοχεύει στα κατώτερα ένστικτα των ανθρώπων. Κυκλοφορεί χολερικά μηνύματα μίσους, προπαγάνδας και ψευτιάς, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ρίχνει λάδι στην φωτιά.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανίκανη να αντιληφθεί, ανίκανη  να σχεδιάσει. παίζει στον τζόγο τα νησιά μας ελπίζοντας να επιβιώσει πολιτικά.

Το καζάνι βράζει. Η ανύπαρκτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θέλει να δυσαρεστήσει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους της. Κατώτερη των περιστάσεων, μη έχοντας  αντίληψη της πραγματικότητας είναι επικίνδυνη.

Δυστυχώς έχει δημιουργήσει συνθήκες έκρηξης. Μόνο μια σπίθα αρκεί… Εύφλεκτο υλικό υπάρχει διάσπαρτο παντού πλέον.