ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Μερικές αλήθειες για το «προσφυγικό» και τι ουσιαστικά προτείνουν η ΝΔ και οι «φορείς»

Εδώ στα ΜΠΛΟΚΙΑ, είμαστε από τους πρώτους που έχουμε γράψει και πει σε όλους τους τόνους:

Το «προσφυγικό» δεν είναι ένα θέμα προσωρινό. Θα το έχουμε για πολλά χρόνια μπροστά μας. Δεν είναι ένα πρόβλημα που το δημιουργήσαμε εμείς ως χώρα και πολύ περισσότερο η τωρινή κυβέρνηση. Οι μετακινήσεις πληθυσμών για διάφορους λόγους (πάνω από 60 εκατ. άνθρωποι τον χρόνο) είναι το σύγχρονο παγκόσμιο πρόβλημμα.

Στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Λέσβο, παίρνει αυτή τη μεγάλη όξυνση και πιέζει αφάνταστα την καθημερινοτητά μας, για 2 λόγους: α) Είμαστε βασική «πύλη εισόδου» των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, που θέλουν να μετακινηθούν προς την Ευρώπη και β) Οι βόρειοι γείτονές μας και πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχουν κλείσει τα σύνορά τους και ουσιαστικά δεν εφαρμόζουν την «κοινή δήλωση Ε.Ε – Τουρκίας»

Δεν είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι που έρχονται εδώ, μένουν εδώ. Αντίθετα, αργά ή γρήγορα μετακινούνται από το νησί μας. Μόνο το 2017, από τους 12.506 πρόσφυγες και μετανάστες που ήλθαν στο νησί, μετακινήθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα 10.694. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι ροές αυξάνονται γρηγορότερα από τις μετακινήσεις!

Οποιος/α αρνείται αυτή την πραγματικότητα και θεωρεί ότι πρόκειται για μια «συνωμοσία» που έχει σαν στόχο «να αλλάξει τα εθνικά χαρακτηριστικά της χώρας και, πολύ περισσότερο, του νησιού», είτε λαϊκίζει είτε θέλει να περάσει άλλα, επικίνδυνα μηνύματα!

Στην διαχείριση του προσφυγικoύ, η αριστερά ξεκινάει από δύο βασικές αρχές: «Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στη ζωή«, κάτι που, απλά, σημαίνει ότι «δεν πνίγουμε τους ανθρώπους που κατορθώνουν να περάσουν τα θαλάσσια σύνορά μας» και » ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην αξιοπρέπεια» κάτι που σημαίνει δεν θέλουμε, αυτοί οι άνθρωποι, να κοιμούνται στα πάρκα και τους δρόμους. Εμείς, από αυτές τις δύο «άκρες» αρχίζουμε και τελειώνουμε. 

Οσες φορές έχουμε βάλει είτε στην Ν.Δ, είτε στους λεγόμενους «φορείς», την ερώτηση: «Ποιες είναι ακριβώς οι προτάσεις σας, για την διαχείριση του προσφυγικού;», οι απαντήσεις που παίρνουμε είναι α)«να φυλάξτε καλύτερα τα σύνορα», γνωρίζοντας βέβαια ότι στην περίπτωση των θαλασσίων συνόρων  αυτό σημαίνει «να πνίγουμε ανθρώπους» αλλά «ντρέπονται να το πουν φωναχτά», β) «να τους κρατάτε φυλακισμένους«, αλλά μετά, οι ίδιοι είναι που φωνάζουν για την κατάσταση στη Μόρια και γ) «κυβέρνηση είσαστε εσείς να βρείτε τη λύση!!!»Αυτές είναι οι προτάσεις των φορέων και της Ν.Δ!

Το «προσφυγικό» έχει μεγάλες επιπτώσεις στην καθημερινή μας ζωή, στην πόλη και τα γύρω χωριά. Οι πιέσεις που όλοι και όλες νοιώθουμε είναι μεγάλες. Στην διαχείριση του όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω, από τις δύο βασικές αρχές, που σημειώσαμε προηγουμένως: «Δεν πνίγουμε ανθρώπους – δεν τους πετάμε στον δρόμο»

Για εμάς, η διαχείριση «του προσφυγικού», με βάση και τις δύο παραπάνω αρχές, σημαίνει πρακτικά , δύο πράγματα: Να νοιώθουμε ασφάλεια.  Γιατί οι συνθήκες παραμονής χιλιάδων συνανθρώπων μας μέσα στο κέντρο είναι φυσιολογικό να μεταφέρουν τέτοια συναισθήματα στους πολίτες που βρίσκονται έξω από αυτό.  Να μην νοιώθουμε ντροπή. Γιατί, όχι μόνο στους αριστερούς, αλλά σε όλους τους πολίτες, μόνο συναισθήματα ντροπής, μπορούν να προκαλούν οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των συνανθρώπων μας, μέσα στο κέντρο.

Για εμάς, και για όσο χρόνο διαρκεί αυτό το πρόβλημα, ο κοινός μας στόχος πρέπει να είναι: όλοι και όλες, αλλά πολύ περισσότεροι οι κάτοικοι των χωριών που βρίσκονται κοντά στο κέντρο της Μόριας,  να είμαστε και πάλι, περήφανοι για την διαχείριση του.

Αυτές, για εμάς εδώ στα ΜΠΛΟΚΙΑ, είναι οι βασικές αρχές αλλά και η πραγματικότητα, πάνω στις οποίες συζητάμε για «το προσφυγικό». Σε αυτή τη βάση, καλούμε κάθε καλοπροαίρετο πολίτη του νησιού να σταθεί. Εδώ υπάρχει άπλετος χώρος κριτικής, κατηγόριας, αφορισμού ή οτιδήποτε άλλο στην κυβέρνηση.

Ακόμα – ακόμα, για πολλούς μπορεί να είναι και σοβαρός λόγος «να φύγει αυτή η κυβέρνηση». Αλλά σε αυτή την πραγματικότητα, σε αυτή τη βάση και σε καμιά άλλη!