ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

«Μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή»

Ούτε «αυτή η Ευρώπη», ούτε η «Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων», αλλά ούτε η «Ευρώπη των εθνικών απομώνοτισμών» είναι προς το συμφέρον του κόσμου της εργασίας  και είναι απορίας άξιο το γιατί στη σχετική συζήτηση που έχει ανοίξει, η κριτική των «εξ” αριστερών» βλέπει την επιβεβαιώση της δικής της αντίληψης.

Στην πραγματικότητα και οι τρείς παραπάνες εκδοχές είναι μέρος του αφηγήματος των κυριάρχων, τόσο σε κάθε χώρα όσο και στο σύνολο της Ευρώπης, δυνάμεων οι οποίες με αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι θα μπορέσουν να προστατεύσουν τα συμφεροντά τους, αναπαράγοντας την κυριαρχία τους, σε μια Ευρώπη που βρίσκεται σε βαθειά κρίση.

Στην πραγματικότητα και οι τρείς αυτές εκδοχές, δεν δείχνουν τίποτα άλλο παρά την αδυναμία των κυρίαρχων, σε κάθε χώρα και στο σύνολο τους, δυνάμεων να προτάξουν ένα συνεκτικό σχέδιο για το αύριο, που θα μπορούσε να γίνει ηγεμονικό στο σύνολο των λαών της Ευρώπης.

Η «κρίση της Ευρώπης» είναι «κρίση παραδείγματος», η αδυναμία των «από πάνω» να ηγεμονεύσουν είναι ευκαιρία για τους «από κάτω» να προβάλλουν το δικό τους αφήγημα.»Μια άλλη Ευρώπη» είναι εφικτή και τώρα είναι η ώρα να το φωνάξουμε ξανά…