ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Να μην γινόμαστε φορείς πανικού

Επιλέξαμε σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει το νησί μας να μην μπούμε στον πειρασμό να τοποθετήσουμε τον εαυτό μας ώς «ενημερωτικός ιστότοπος¨και αυτό έγινε συνειδητά:

Στον βαθμό που οι δυνατότητες μας ξεπερνούνται από την πραγματικότητα τότε δίνουμε το προβάδισμα σε αυτούς που αυτές  τις κρίσιμες ώρες είναι που νομιμοποιούνται να παράγουν και να διακινούν ειδήσεις, δηλαδή στις αρχές, εθνικές και τοπικές και στα επίσημα ΜΜΕ, η ΕΡΤ Αιγαίου και το ΑΠΕ  – ΜΠΕ.

Αυτές τις ώρες, δεν υπάρχουν «κυρφές ειδήσεις» δεν υπάρχουν «γεγονότα που πρέπει να φωτιστμούν», Υπάρχει ο κρατικός μηχανισμός, που είναι αλήθεια ότι από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων  και απέδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες που δημιουργήθηκαν. Αυτό εμπνέει σε όλους και όλες μας εμπιστοσύνη.

Υπάρχουν οι καθ” ύλην επιστήμονες τόσο οι σεισμόλόγοι, όσοι και οι ειδικοί στην διαχείρηση των φυσικών καταστροφών. Οι εκτιμήσεις τους, τα όποια μέχρι τώρα πορισματά τους οι συμβουλές που δίνουν προς του πολίτες, δια μέσου του κρατικού μηχανισμού, δηλαςή του Δήμου, της Περιφέριας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας διαχέονται στην τοπική μας κοινωνία..

Οςο και αν το ίδιο το γεγονός του σεισμού είναι για τους περισσότερους και τις περισσότερες από εμάς ένα γεγονός που δεν μπορεί εύκολα να εκλογικευτεί και άρα είμαστε όλοι και όλες επιρεπείς και ευάλωτοι σε φήμες, δηλαδή σε δήθεν πληροφορίες που κυκλοφορούν μέσα από ανεπίσημα κανάλια, δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποβάλλουμε τους ευατούς μας και τους άλλους σε αυτή την ταλαιπωρία.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γινόμαστε, συνειδητά ή ασυνείδητα, φορείς μεταφοράς πανικού μέσα από «πληροφορίες» και φήμες που δεν έχουν καμμία βάση, πέρα από αυτή που όλοι και όλες τώρα πια γνωρίζουμε. Οτι δηλαδή στην περιοχή που ζούμε οι σεισμοί είναι κάτι το φυσιολογικό και με μαθηματική ακρίβεια, κάποια στιγμή, θα γίνουν και άλλοι. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε, δεν μπορούμε να ξέρουμε τις συντεταγμένες τους, όμως, τώρα πια, μπορούμε να ξέρουμε πως θα προστατευτούμε μέχρι και την επόμενη φορά αλλά και την επόμενη φορά, όποτε και να είναι αυτή

Επιπλέον τώρα πια γνωρίζουμε και κάτι άλλο. Οι κατασκευές  μας, τα σπίτια μας, τα σχολεία μας, οι δημόσιοι χώροι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία συμπεριφέρθηκαν καλά. Ο σεισμός της Δευτέρας ανέδειξε τα προβλήματα εκεί που υπήρχαν. Αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες των εδικών, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, εκτός φυσικά από το εντελώς ανθρώπινο συναίσθημα του φόβου μπροστά σε κάτι που την σγιγμή που συμβαίνει δεν μπορούμε να το σταματήσουμε.

Ας μην μας πιάνει λοιπόν πανικός. Το πρώτο βήμα για αυτό είναι να μην επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να γινόμαστε φορείς πανικού. Δεν είμαστε μόνοι μόνοι μας. Το κυριότερο,, πέρα από άλλα τα άλλα, είναι ότι έχουμε δίπλα μας όλη την Ελλάδα και κυρίως τις δικές μας τοπικές συλλογικότητες που πρέπει, αυτές τις ώρες να τις ξαναπιάσουμε από την αρχή.