ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Οι «ανύπαρκτοι μαχητές» του Δημοκρατικού Στρατού

«…δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος, μακεδονική εθνότητα, μακεδονική γλώσσα, μακεδονικός λαός, είναι ανιστόρητα όλα αυτά…»
Δημήτρης Κουτσούμπας Γ.Γ. του ΚΚΕ

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 60, ένα, από τα πολλά κομματικά έντυπα, που έβγαζαν οι πρόσφυγες στη Ρουμανία, ήταν τυπωμένη στα σλαυομακεδόνικα.

Γνώρισα αρκετούς από αυτούς. Η πλειοψηφία τους είχε ήδη φύγει, πολλά χρόνια πριν, για την Γιουγκοσλαβία. Κάποιοι, λίγοι, πολλοί λίγοι είχαν κατέβει στην Ελλάδα, οι υπόλοιποι – οι «μη Ελληνες στο γένος«, περίμεναν κάποια στιγμή μήπως και τα πράγματα αλλάξουν και μπορέσουν και αυτοί να φύγουν για την Ελλάδα.

Τη δεκαετία του 80 στο Βουκουρέστι, μας είχε μείνει το αρχείο της εφημερίδας: «Νέα Ζωή». Δεν θυμάμαι αν, σαν «ένθετο», κυκλοφορούσε η σλαυομακεδόνικη έκδοση της ή ήταν ξεχωριστό φύλλο. Και ο ανταποκριτής του Ριζοσπάστη, Γιώργος Τόλης, έχει πεθάνει από καιρό.

Λίγα χρόνια πριν, φαντάρος στο Αμύνταιο: «Σειρά» με πολλά παιδιά από τα γύρω χωριά της Φλώρινας, της Εδεσας και της Καστοριάς. Αρκετά μεταξύ τους, μιλάγανε μια γλώσσα σλαβική. Παιδιά και εγγόνια, όσων αργότερα συνάντησα στο Βουκουρέστι. Βεύη, Λακιά, Ξυνό Νερό.

Μερικές δεκάδες χιλιάδες σλαυομακεδόνες πολέμησαν στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού. Αρκετές εκατοντάδες είναι ακόμα θαμμένοι στη χωράφα της Φλώρινας. Την χωράφα, την αγόρασε το ΚΚΕ και έκανε, λέει, μνημείο.

Τα αποκαλυπτήρια και την κεντρική ομιλία έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.  Για ποιους μίλησε;

Για τους μαχητές, που 70 χρόνια μετά, ο γραμματέας, τους θεωρεί «ανύπαρκτους»;