ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Οι «δύο ώρες τηλεόραση» και το «κρύο» της Κορίνα Κρέτσου

Δεν μου έκανε  εντύπωση η αποστροφή της Ρουμάνας επιτρόπου Κορίνα Κρέτσου για τις «δύο ώρες τηλεόραση» που έβλεπαν στην Ρουμανία, την εποχή του Τσαουσέσκου, αλλά και τις «κρύες αίθουσες» που έκανε μάθημα.

Οντως το πρόγραμμα της τηλεόρασης ήταν μόλις δύο ώρες, αλλά από ότι θυμάμαι κάνεις δεν το έβλεπε. Την περίοδο που αναφέρεται η Κρέτσου, η μαύρη αγορά της βιντεοκασέτας ήταν στο φόρτε τους, όλοι σχεδόν οι συμφοιτητές και οι συμφοιτήτριες μου, βιντεοκασέτες έβλεπαν και όχι τα χορευτικά και τις ειδήσεις που έδεχνε συνήθως η τηλεόραση.

Από ότι διάβασα στην βικιπέδια η Κρέτσου τελείωσε την Ακαδημία Οικονομικών Επιστημών το 1989. Είμαστε δηλαδή ίδια «σειρά», αφού τελειώσαμε την ίδια χρονιά. Η Κρέτσου τελείωσε την Κυβερνητική, που τότε ήταν η «ναυαρχίδα» της Ακαδημίας. Η «Βιομηχανική», που τελείωσα, ερχόταν αμέσως μετά στην άτυπη κατάταξη, αλλά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

Φανταζόμουν ότι μετά από τόσα χρόνια, οι συμφοιτήτριες και οι συμφοιτητές μου από τη σχολή, θα είχαν πολλά περισσότερα πράγματα να θυμούνται από εκείνη την περίοδο. Μιλάμε για το πιο «σκληρό τμήμα» της «εποχής Τσαουσέσκου», τόσο σκληρό, που η εκτέλεση του ζεύγους, τον Δεκέμβρη του 89, είναι μόνο ένα δείγμα για όποιον/α θέλει να την κατανοήσει.

Η Κορίνα Κρέτσου όμως, μίλησε για τις «δύο ώρες τηλεόραση» αλλά και τις «κρύες αίθουσες που κάναμε μάθημα», αλήθεια και αυτό.

Ισως γιατί, για να μπορέσουν να επιβιώσουν σε εκείνες τις δύσκολες συνθήκες οι Ρουμάνοι, αλλά σε έναν βαθμό και εμείς, είχε φτιάξει ο κάθε ένας και οι κάθε μια για τον εαυτό του, το δικό του «προστατευμένο κλουβί» και είχε μπει μέσα. Η σκληρότητα της εποχής είχε αποσαθρώσει οποιονδήποτε κοινωνικότητα, όχι ότι δεν υπήρχαν παρέες και διασκεδάσεις αλλά το «κλουβί» το έβλεπες και το ζούσες.

Μέσα σε αυτό το «κλουβί» μπορούσε, με διάφορους τρόπους, να ικανοποιήσει ο κάθε ένας και η κάθε μια βασικές καθημερινές ανάγκες, αλλά η «τηλεόραση» και η «ζέστη» ήταν «κεντρικά ελεγχόμενες», δινόντουσαν με το σταγονόμετρο και άρα ήταν συνεχώς ανικανοποίητες. «Μπακαλίστικη» ερμηνεία θα μου πείτε, αλλά δεν έχω άλλη καλύτερη.

Δεν μου έκανε λοιπόν εντύπωση, γιατί μετά από τόσα χρόνια, η Κρέτσου έμεινε στην «τηλεόραση» και στην «ζέστη», ενώ υπάρχουν χιλιάδες άλλα μικρά και μεγάλα που θα μπορούσε να σταθεί. Μου έκανε όμως εντύπωση κάτι άλλο.

Από την θέση που έχει σήμερα η Ρουμάνα επίτροπος θα έπρεπε να γνωρίζει κάτι,  ακόμα πιο σημαντικό. Η πολιτική «εσωτερικής εξάλειψης της κατανάλωσης» που ακολούθησε με πρόσχημα το χρέος όλη εκείνη την δεκαετία ο Τσαουσέσκου, ήταν η πρώτη εφαρμογή, σε ευρωπαϊκό έδαφος των συνταγών του ΔΝΤ.

Ως επίτροπος που σίγουρα γνωρίζει και οικονομική ιστορία, μπορεί να διακρίνει τις ομοιότητες της συνταγής που εφαρμόστηκε με τη συνεργασία του ΔΝΤ, στη Ρουμανία εκείνης της εποχής, με τις συνταγές που το «ταμείο», μας προσφέρει τα τελευταία χρόνια, όσο και αν αυτές, από τότε, έχουν εξελιχθεί.

Μπορεί να διακρίνει (ή μήπως τελικά όχι;) ότι «οι κρύες αίθουσες» της Ακαδημίας μας, εκείνης της περιόδου, αλλά και οι «κρύες αίθουσες» των ελληνικών σχολείων όλης της προηγούμενης περιόδου, αλλά και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και τώρα, έχουν στην βάση τους την ίδια «συνταγή» της μείωσης δηλαδή «της εσωτερικής κατανάλωσης και της αύξησης των εξαγωγών» – «εξωστρέφεια» την ονομάζει τώρα το ΔΝΤ …