ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Οι επιπτώσεις ενός «επιστημονικού φορέα» στον τουρισμό

A-man-dowsing_new

Το περιφερειακό τμήμα Β. Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, με σχετικό δελτίο τύπο κοινοποίηση τις απόψεις του αναφορικά με τις «πραγματικές επιπτώσεις των επισκέψεων διασημοτήτων στον τουρισμό». Απόψεις που το ίδιο τις χαρακτηρίζει «κάπως αιρετικές».

Το περιφερειακό τμήμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Β.Αιγαίου, με το κύρος του επιστημονικού φορέα απεφάνθη ότι η «επίσκεψη προσωπικοτήτων κάνει τελικά κακό στον τουρισμό στα νησιά μας». Αυτό το συμπέρασμα έχει ακριβώς την ίδια βαρύτητα με το παρακάτω: «Η ύπαρξη του περιφερειακού τμήματος του ΟΕΕ στο Β.Αιγαίο κάνει τελικά κακό στο τουρισμό των νησιών μας». Η διαφορά των συμπερασμάτων είναι ότι ενώ το πρώτο, επιστημονικώς, δεν αποδεικνύεται, το δεύτερο είναι φως φανάρι!

Εξηγούμαστε:

Ενας φορέας, που μάλιστα διεκδικεί τον τίτλο και του «επιστημονικού», όταν κοινοποιεί τις «απόψεις» του έστω και «αιρετικές» όπως τις χαρακτηρίζει, θα πρέπει να τις στηρίζει κάπου. Να είναι αποτέλεσμα μιας στοιχειώδους μελέτης, να έχει ακολουθηθεί μια στοιχειώδεις μεθοδολογία για την εκπόνησή της, εν” πάση περίπτωση κάτι που να αποδεικνύει ότι τα όποια «συμπεράσματα» καταλήγει κάποιος έχουν μια επιστημονικά τεκμηριωμένη βάση.

Αντίθετα, αν δεν ακολουθεί αυτό το δρόμο, τότε πολύ φοβούμαστε ότι απλά θέλει να χρησιμοποιήσει το, όποιο κύρος του «επιστημονικού φορέα» διαθέτει, μόνο και μόνο προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις. Όμως η δημιουργία εντυπώσεων δεν είναι η δουλειά του ΟΕΕ.

Ειδικότερα σε κρίσιμα θέματα που μπορεί να διχάσουν την τοπική κοινωνία, ειδικότερα σε κρίσιμα θέματα που η προσέγγιση τους και τα αποτελέσματά τους μπορεί να έχουν καταλυτικό αποτέλεσμα για το μέλλον της τοπικής μας κοινωνίας.

Τι από τα παραπάνω έκανε το «παράρτημα Β. Αιγαίου του ΟΕΕ»; Τίποτα. Απολύτως τίποτα. Απλά «σάλιωσε το δάκτυλο του το ανασήκωσε στον αέρα και απεφάνθη ότι ¨φυσάει». Με άλλα λόγια δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να συνταχθεί με τις αγοραίες απόψεις που κυκλοφορούν σε και από διάφορους τοπικούς κύκλους και με το κύρος του «επιστημονικού φορέα» να τις ενισχύσει.

Δεν έχει καμία ουσία να προσπαθήσει κάποιος να αποδομήσει αυτές τις «αιρετικές απόψεις» του ΟΕΕ. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι μπερδεύει τον τουρισμό με μια μορφή του, δηλαδή τον «παραθεριστικό τουρισμό» θα ήταν ικανή να αποδείξει το μέγεθος της προχειρότητας.

«Είναι προφανές ότι ο δυνητικός Ευρωπαίος, Κινέζος, Αμερικανός τουρίστας, όσο αλληλέγγυος και συμπάσχων με τους πρόσφυγες και μετανάστες και αν αισθάνεται, δεν θα επιλέξει για τις διακοπές του ένα μέρος φορτισμένο με αρνητικές αισθητικά εικόνες. Η συμπεριφορά αυτή δεν είναι άσχετη με τη βαθιά διχαστική επίδραση που το προσφυγικό ζήτημα ασκεί στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.» λέει το ΟΕΕ, έχοντας προφανώς κάνει μια ενδελεχή – έστω και δευτερόγεννη ερεύνα στις «Ευρωπαικές, Κιζένικες και Αμερικάνικες» κοινωνίες πριν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμά του.

Βέβαια κάποιος θα μπορούσε να πει στο ΟΕΕ, ότι μόνο μέσα σε μερικά χρόνια ο τουρισμός στο Ινδικό, όπου με το τσουνάμι είχαμε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, ανέκαμψε, αλλά και πάλι αυτό δεν έχει καμία σημασία. Η μάλλον θα είχε ακριβώς την ίδια σημασία με τα συμπεράσματα του ΟΕΕ. Θα ήταν δηλαδή ένα συμπέρασμα «δια της ανυψώσεως του δακτύλου»

Ετσι το ΟΕΕ δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην τοπική κοινωνικά και οικονομία. Εφόσον όμως σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν προσπαθεί να κάνει τον εαυτό του χρήσιμο ή, αφού δεν έχει τίποτα να προσφέρει δεν μένει απλά στην άκρη, τότε πολύ φοβούμαστε ότι τελικά κάνει ζημιά.

Πολύ μεγαλύτερη μάλιστα από αυτή που το ίδιο φαντάζεται ότι κάνουν ¨οι διασημότητες» στον τουρισμό μας! Κι ακριβώς με την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιεί το ΟΕΕ για να φτάσει στα συμπεράσματα του, φτάνουμε και εμείς στο δικό μας: Το ΟΕΕ κάνει κακό στον τουρισμό!