ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Οι πλούσιοι δεν θέλουν να πληρώσουν την κρίση, αλλά η κοινωνία δεν είναι μαζί τους

plousioikaiftoxoi

Αυτό που έγραψε ο Γ. Κυρίτσης ήταν ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διεξάγει έναν ακήρυκτο ταξικό πόλεμο υπέρ των χαμηλότερων στρωμάτων και εις βάρος των ευπορότερων». Αυτό είναι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από το μπλοκ όσων θέλουν να εκπροσωπούν τους “μένουμε Ευρώπη”, δηλαδή το αστικό μπλοκ.

Από μια πρώτη ματιά αυτή η ενορχηστρωμένη αντίδραση φαίνεται παράλογη: Σε μια χώρα που όλα αυτά τα χρόνια οι πιο φτωχοί πολίτες της οδηγήθηκαν στην λαιμητόμο των μνημονίων, σφαγιάστηκαν οι μισθοί και τα δικαιώματά τους, οδηγήθηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες ξεπέρασαν τα όποια όρια της ανθρωπιστικής πια κρίσης ενώ ταυτόχρονα, σε αυτή την ίδια χώρα, ο πλούτος των πλουσίων έμεινε στο απυρόβλητο και είναι τόσα εμφανής αφού επιδεικνύεται με κάθε ευκαιρία τόσο ξεδιάντροπα, δεν είναι παράλογο, οι εκπρόσωποι των πλουσίων αντί να κάνουν “την πάπια”, να βγαίνουν και να υπερασπίζονται με τόση ειλικρίνεια το δικαίωμα των αφεντικών τους να μένουν στο απυρόβλητο;

Δεν είναι παραλογισμός, το “πρώτο φλέμα” αυτή η λαϊκιστική ακροδεξιά φυλλάδα που όμως η συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών της είναι άνθρωποι των “κατωτέρων τάξεων” να γράφει ” επανέρχεται ο Κυρίτσης: Η δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μετακυλήσει τα βάρη στους πλούσιους” η Ντόρα Μπακογιάννη  να μιλάει για “…το ταξικό και διχαστικό” που μάλιστα “δεν υπήρχε στην Ελλάδα» και ο Αδωνις Γεωργιάδης να μιλάει για “φθόνο και μίσος”;

Αν  όλα αυτά φαίνονται παράλογα, στην ουσία τους δεν είναι:

Το αστικό μπλοκ, έχει καταλάβει πολύ καλά, ότι δεν θα καταφέρει να κλείσει την “αριστερή παρένθεση” αν δεν μπορέσει να αποδομήσει την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς στο βασικό ερώτημα της περιόδου που είναι: “ποιος θα πληρώσει την κρίση”. Με βάση την απάντηση “την κρίση να πληρώσουν οι πλούσιοι” κέρδισε τα λαϊκά ακροατήρια ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η απάντηση είναι ηγεμονική μέσα στην κοινωνία μας.

Σε αυτή την απάντηση εξακολουθεί να επιμένει, παρ’ όλες τις τεράστιες δυσκολίες που βάζει η επιτροπεία των θεσμών, η κυβέρνηση. Οι αντιπαραθέσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό στα πλαίσια αυτής της απάντησης εγγράφονται: Το αστικό μπλοκ έχασε την μάχη αυτών των αντιπαραθέσεων γιατί πολύ απλά, στο τέλος της ημέρας, τα “λαϊκά στρώματα” κατανόησαν ότι αυτές “οι μάχες” δεν αφορούσαν τα δικά του συμφέροντα αλλά το “δικαίωμα των πλουσίων να μην πληρώσουν”.

Οσο λοιπόν μέσα στην κοινωνία μας είναι κυρίαρχη η απάντηση “την κρίση να πληρώσουν οι πλούσιοι”  θα αναπτύσσονται – εντός της αριστεράς – οξύτατες διαμάχες για το αν και πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση του την υπηρετούν ή όχι.

Δεν δίνεται όμως καθόλου χώρος για το αστικό μπλόκ σε οποιαδήποτε εκδοχή του, να κάνει την δική απάντηση κυρίαρχη, πρέπει πάση θυσία να την αποδομήσει και αυτό φαίνεται ότι έχουν αναλάβει να κάνουν από εδώ και πέρα το “πρώτο ψέμα”, η Ντόρα, ο Αδωνης και όλος αυτός ο συρφετός.