ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

«Ολα τα κιλά, όλα τα λεφτά»…

agrotes-mploka

Κάποτε η ΣΕΑ (ΚΚΕ-ΝΔ, Βογιατζής – Σκοπελίτης) με το σύνθημα «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά» γέμιζε την πλατεία Σαπφούς ζητώντας στην πραγματικότητα να πληρώνονται οι αγρότες όλες τις επιδοτήσεις που έγραφαν στα χαρτιά (πανωγραψίματα – πλασματικές παραγωγές) υπερασπιζόμενοι, δήθεν, τα συμφέροντα του μικρομεσαίου αγρότη.

Στην πραγματικότητα αυτό που υπερασπίζονταν, βάζοντας μπροστά τους φτωχούς αγρότες, ήταν τα συμφέροντα των μεγάλων παραγωγών που είχαν την δυνατότητα μέσα στα πολλά στρέμματα και δέντρα να «κρύψουν» πλασματικές παραγωγές.

Έτσι δημιουργήθηκαν τα άδικα «ιστορικά δικαιώματα» με τα οποία δίνονται οι επιδοτήσεις μέχρι και σήμερα. Έτσι μοιράστηκαν οι επιδοτήσεις τότε με αποτέλεσμα το 20% των αγροτών να παίρνει το 80% των επιδοτήσεων!

Το ίδιο πάνε να κάνουν τώρα με την φορολόγηση και τις ασφαλιστικές εισφορές. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να διευθετηθούν σε αυτά; Σαφώς υπάρχουν και πολλά, που αφορούν κυρίως τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες. 

Αλλά δεν είναι «φτωχοί και μεσαίοι αγρότες», αυτοί για τους οποίους ζητάνε αφορολόγητο στα 40.000 συν 5.000 για κάθε παιδί (50.000) ανά αγροτική οικογένεια, όταν πάνω από 30.000 εισόδημα δηλώνουν 3079 αγρότες δηλαδή το 1,079 των μεγαλοαγροτών; Τελικά αυτών τα συμφέροντα εξυπηρετούν!

Δεν έχουν να πληρώσουν αυτοί οι αγρότες που παίρνουν επιδοτήσεις 30-40-50 χιλιάδες ευρώ; Έχουν! Και δυστυχώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι οι επικεφαλείς των μπλόκων! Κάπως έτσι «φτιάξαμε τους αγρότες του καναπέ» και διαλύσαμε την αγροτική παραγωγική βάση της χώρας.

Ασφαλώς και έχουν προβλήματα οι αγρότες ασφαλώς και πρέπει να βοηθηθούν αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση και έπειτα από έναν ειλικρινή διάλογο που θα βάζει τα πραγματικά προβλήματα στην σωστή βάση.

Μέσα από ένα σωστό διάλογο να βρούμε λοιπόν ποιοι μπορούν και πρέπει να πληρώσουν και ποιοι όχι. Γιατί το αίτημα «πάρτε τα όλα πίσω δεν πληρώνει κανείς!» όχι μόνο δεν είναι δίκαιο και σωστό αλλά ούτε αριστερό.  

ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ