ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Ούτε μια μέρα παραπάνω τα παιδιά στη Μόρια!

Φώτο αρχείου
Φώτο αρχείου

Τα χθεσινά επεισόδια στη Μόρια δεν ήταν «κεραυνός εν´ αιθρία» και σωστά ο Γ. Μουζάλας  είπε «θα έχουμε τέτοια γεγονότα αφού οι άνθρωποι βρίσκουν κλειστούς δρόμους«. Πολύ περισσότερο όταν εκτός από «κλειστούς δρόμους», βρίσκονται υπό κράτηση και μάλιστα χώρις να έχουν κάνει τίποτα αξιόποινο . Πολύ περισσότερο όταν αυτοί οι άνθρωποι είναι ανήλικα και ασυνόδευτα παιδιά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι από εκεί ξεκίνησε η χθεσινή αναταραχή.

Εχτές χτύπησε καμπανάκι:  Κάθε ώρα παραπάνω που τα παιδιά μένουν στην Μόρια, αυτό λειτουργεί σε βάρος τους, Πρέπει να φύγουν από εκεί …χτες.  Πρέπει άμεσα να έχουν την μεταχειριστεί που πρέπει και δικαιούνται, μια μεταχείριση που είναι πολύ συγκεκριμένη: Ολοκληρωμένη προστασία, για να μην γίνουν εύκολα στόχος εκμετάλλευσης, να πλαισιωθούν από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και πολιτισμικούς διαμεσολαβητές, νομική τους στήριξη και η ακριβής ενημέρωση για τα δικαιώματά τους.

Το κράτος πρέπει τώρα να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι τους. Και το κράτος  «η Πολιτεία» δηλαδή,είναι πολύ συγκεκριμένο. Είναι η κεντρική κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργείου, είναι η περιφέρεια Β. Αιγαίου είναι και ο Δήμος Λέσβου. Και η κυβέρνηση και ο δήμος Λέσβου έχουν αποδείξει όλο αυτό το διάστημα ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις όποιες δυσκολίες του εγχειρήματος. Σε κάθε περίπτωση όμως οποίος από τους παραπάνω τρεις θεσμούς αισθάνεται ότι δεν έχει ευθύνη η λόγο στη λύση του προβλήματος, απλά πλανάται.

Χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν υπάρχουν και μπορούν να βρεθούν άλλοι τόσοι!

Να καθίσουν άμεσα, σήμερα κιόλας, να επιλέξουν τον πλέον κατάλληλο και αυτόν που μπορεί να εκπληρώνει άμεσα τις προϋποθέσεις φιλοξενίας των παιδιών και να πάρουν τώρα τις αποφάσεις τους έτσι ώστε να φύγουν να παιδιά από τη Μόρια!