ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Ο δρόμος για την διαίρεση του δήμου Λέσβου, άνοιξε!

Ο Κ. Πουλάκης ήταν σαφής: “Η Λέσβος αποτελεί μια από εκείνες τις ακραίες περιπτώσεις για τις οποίες το χωροταξικό θα ανοίξει”. Αυτή η δήλωση του, ανοίγει ταυτόχρονα και το δρόμο της διαίρεσης του δήμου Λέσβου. Με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται το πρώτο κόμμα που ενώ δεν είχε υποσχεθεί “την διαίρεση” του δήμου και δεν “επένδυσε” προεκλογικά σε αυτή, ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο.

Από εδώ και πέρα όλοι οι εμπλεκόμενοι και όσοι θεωρού ότι έχουν άποψη πρέπει να είναι σοβαροί και προσεκτικοί. Οπως, η πλειοψηφία των παρευρισκομένων, σημείωσε στην χθεσινή εκδήλωση, “τα παιχνίδια με τους αριθμούς πρέπει να σταματήσουν”. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, θα συζητήσει, θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, τις δυσκολίες που υπάρχουν στον εγχείρημα και θα αποφασίσει τον αριθμό των νέων δήμων.

Προφανώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, εάν αυτό που θα κυριαρχήσει στους “τοπικούς παράγοντες” είναι “το χωριό μου να γίνει δήμος και ας γίνουν όσοι δήμοι θέλουν”. Όπως δηλαδή γίνονταν και ακόμα γίνεται από αρκετούς. Απόψεις που άλλωστε ακούστηκαν και στην εκδήλωση που οργάνωσε η επιτροπή αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ομως, όσο και σε εμάς να ακούγεται ευχάριστα, δεν ήταν αυτό το κυρίαρχο αυτής της εκδήλωσης. Αντίθετα, το κυρίαρχο ήταν το εξίσου σαφές μήνυμα που ο Κ. Πουλάκης θέλησε να περάσει σε όλους και σε όλες. “Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει την δημοκρατία μέσα στην αυτοδιοίκηση”. Η απλή αναλογική σε όλα τα επίπεδά της είναι το μέσο για να γίνει αυτό εφικτό.

Είναι αλήθεια ότι λίγοι από τους αυτοδιοικητικούς που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, στάθηκαν σε αυτό το σημείο. Πιθανόν η αγωνία για τις εξελίξεις σχετικά με την διαίρεση, να μην τους επέτρεψε να αξιολογήσουν αυτή την σημαντική τομή. Αλλοι ίσως να έχουν δεύτερες σκέψεις στο μυαλό τους. Σε κάθε περίπτωση όμως, η διαίρεση του δήμου δεν θα αποδώσει εάν ταυτόχρονα δεν προχωρήσουν και οι μεγάλες δημοκρατικές τομές στην αυτοδιοίκηση!

Ο δρόμος λοιπόν άνοιξε! Η κυβερνητική βούληση είναι δεδομένη και μακάρι ολοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.