ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial Πρώτο Θέμα

Ο Ερντογάν της Λέσβου

Με επιστολή του στους κυρίους Άδωνη Γεωργιάδη και Χρήστο Σταϊκούρα, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κύριος Κώστας Μουτζούρης ζητά τη διακοπή των έργων αναστήλωσης στο Βαλιδέ Τζαμί, στην Επάνω Σκάλα στην Μυτιλήνη.

Ο κύριος Μουτζούρης αρνιέται να δει το Βαλιδέ Τζαμί ως ένα αποτύπωμα της μακραίωνης ιστορίας της Λέσβου,που είναι αρχαία Ελληνική, Βυζαντινή, περνά από την εποχή των Γενουατών -Γατελούζων, Μουσουλμανική και φτάνει στη σύγχρονή Ελλάδα. Χαρίζει το Βαλιδέ Τζαμί στον Ερντογάν και στους εθνικιστές Τούρκους,βάζοντας το στον κατάλογο των αντιποίνων για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Πατάει την μπανανόφλουδα της αντιπαράθεσης που του πετάνε και … πάρτον κάτω! Δεν περιμέναμε και τίποτα καλύτερο.

Όλοι οι ακροδεξιοί πολιτικοί σαν τον κύριο Μουτζούρη αρνούνται, ή δεν μπορούν να δουν πέρα από την μύτη τους. Υποτιμούν την δύναμη και την δυναμική του Ελληνικού πολιτισμού. Πουλάνε στους οπαδούς τους εθνομιζέρια και δήθεν αταλάντευτο πατριωτισμό. Και έτσι επιβιώνουν πολιτικά. Ακολουθούν το παραλήρημα της Τουρκικής ηγεσίας και δίνουν πάσες σε έναν ατελέσφορο εθνικισμό.

Η Ελλάδα δεν θα μάχεται τον Ερντογάν με το να τον μιμείται. Το Βαλιδέ Τζαμί ήταν κάποτε ένα θρησκευτικό τέμενος. Σήμερα ανήκει στην πολιτιστική κληρονομιά  του νησιού μας.Ανήκει στην ιστορία αυτού του τόπου. Όταν το αντιμετωπίζουμε ως κάτι ξένο, δίνουμε δικαιώματα και σπέρνουμε αμφιβολίες. Όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον κύριο Μουτζούρη.Τραβά εμπρός χωρίς φρένα, σύνεση και σκέψη κι όποιον πάρει ο χάρος.

Ίσως για να τιμωρήσει τον Ερντογάν, θα έπρεπε ο κύριος Μουτζούρης να προτείνει να καταργήσουμε τους γκιουζλεμέδες, τα μπουρεκάκια, τα κεμπάπ, τα ντονέρ, τα γιαπρακάκια, τα σουτζουκάκια, το ιμάμ μπαιλντί και βεβαίως τους μπακλαβάδες, τους χαλβάδες και τα λουκούμια.

Είναι σίγουρο ότι αυτό δεν θα το άντεχε ούτε ο Θεός ούτε ο Αλλάχ.
Κι ίσως κάτι ν’ άλλαζε…