ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial Πρώτο Θέμα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

 

ΣΥΝΟΛΟ ΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΞΙ ΣΧΟΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ:  1016  ΘΕΣΕΙΣ .

ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: 474 ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ: 46,65%

Δυστυχώς αυτό που φοβόμασταν έγινε. Μέσα σε μια μέρα το Πανεπιστήμιο  στη Λέσβο συρρικνώθηκε κατά  53,35% ! Το ίδιο έγινε και με τα άλλα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Ήταν αναμενόμενο από τη στιγμή που ψηφίστηκε αυτός ο νόμος «κόφτης», με την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Το Πανεπιστήμιο  Αιγαίου το καμάρι των νησιών του Αιγαίου χτίστηκε τούβλο-τούβλο, σχολή-σχολή με πίστη και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Και πραγματικά τα νησιά του Αιγαίου, δίπλα στο δικό τους Πανεπιστήμιο, ανάπνευσαν έναν άλλο αέρα ανάπτυξης και προοπτικής. Και κυρίως αισιοδοξίας.

Ώσπου ήρθε αυτή η καταστροφική κυβέρνηση. Αυτός ο καταστροφικός πρωθυπουργός. Αυτή η καταστροφική υπουργός παιδείας. Αντί να έχουν όραμα και σχέδιο αναβάθμισης της παιδείας, ουσιαστικά αποφάσισαν να ξεμπερδεύουν με τα μικρά Περιφερειακά Πανεπιστήμια. Μικρά Πανεπιστήμια μεν, αλλά κολόνες που στήριζαν τις τοπικές κοινωνίες.

Έτσι έγινε και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Προδόθηκε και υπονομεύτηκε από μια κυβέρνηση που βλέπει τα νησιά μας ως στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και όχι ως τόπους που μπορεί ν’ ανθίζει η γνώση και η μόρφωση.

Την ίδια μέρα που ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των Πανελληνίων εξετάσεων, τη στιγμή που η ελληνική οικογένεια καρδιοχτυπά για το μέλλον των παιδιών της, τη στιγμή που χιλιάδες παιδιά είδαν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωνε ξεδιάντροπα, ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για ταξίδι τεσσάρων ημερών  στις ΗΠΑ προκειμένου να γράψει την κόρη του σε Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο. Τα σχόλια περιττεύουν…

Περιμένουμε από τον Περιφερειάρχη, τους βουλευτές, τους Δημάρχους και από όλο τον πολιτικό κόσμο της Λέσβου, να πάρουν ξεκάθαρη θέση για την υπονόμευση του Πανεπιστημίου  Αιγαίου. (Όσο για τον βουλευτή της Ν.Δ τον κύριο Αθανασίου, θυμίζουμε ότι ψήφισε  το επαίσχυντο νομοσχέδιο.)

Υπενθυμίζουμε την παθογένεια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος: οι πανελλήνιες εξετάσεις βασίζονται κυρίως στην ποιότητα της παραπαιδείας που λαμβάνει ο Έλληνας μαθητής. Υπενθυμίζουμε ότι η μέση ελληνική οικογένεια έχει δεχτεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα τα τελευταία χρόνια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Ο κόφτης λοιπόν αφορά  όσους δεν είχαν τα οικονομικά μέσα να πληρώνουν «τα καλά φροντιστήρια». Ο κόφτης είναι ξεδιάντροπα ταξικός. Πλήττει κυρίως την ελληνική επαρχία, τα λαϊκά στρώματα, τη μέση ελληνική οικογένεια, που τόσο έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια.

Θέλουμε μία αναβαθμισμένη παιδεία ίσων ευκαιριών, κτήμα του λαού.

Θέλουμε ένα ισχυρό αναβαθμισμένο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας.