ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial Πρώτο Θέμα

Ποιος βάζει φωτιά στην Λέσβο;

Η ένταση που δημιουργήθηκε στην Μόρια ήταν αναμενόμενη. Είκοσι χιλιάδες, κυρίως πρόσφυγες, ζώντας κάτω από άθλιες, απαράδεκτες, απάνθρωπες, συνθήκες, ανέμεναν. Ανέμεναν την εξέταση της αίτησης τους, για το άσυλο. Ώσπου ξαφνικά έμαθαν ότι η κυβέρνηση σε εφαρμογή του νέου νόμου για το προσφυγικό, αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου των νεοαφιχθέντων προσφύγων.

Οι απελπισμένοι, επιβαρυμένοι από τις τόσες κακουχίες, παλιοί πρόσφυγες πρέπει να περιμένουν. Άγνωστο πόσο. Οι άθλιες συνθήκες διαμονής τους θα παραταθούν…

Είναι λοιπόν λογικό να διαμαρτύρονται και να αντιδρούν. Ο καθένας μας θα το έκανε.

Η αντίδραση τους, ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά των κάτοικων της Μόριας και των γύρω περιοχών, που επίσης έχουν κουραστεί από αυτή την κατάσταση.

Βρίσκουν επίσης αφορμή, ακροδεξιά-ρατσιστικά στοιχεία, να εκμεταλλευτούν την τεταμένη κατάσταση και να ρίξουν λάδι στην φωτιά.

Η Μόρια βράζει. Η Λέσβος βράζει. Κινδυνεύουμε να γίνει μεγάλη έκρηξη. Να γίνει κακό. Πρέπει να το προλάβουμε. Πριν να είναι αργά.

Ο υπαίτιος για αυτή την ατμοσφαίρα που μυρίζει μπαρούτι, έχει ονοματεπώνυμο:

Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ανίκανος να χαράξει στο προσφυγικό πολιτική. Κατάργησε το υπουργείο μεταναστευτικής πολίτικης. Μετά είπε ότι έκανε λάθος και το επανασύστησε. Αλλάζει τους υπεύθυνους υπουργούς κάθε δέκα μέρες. Αποφάσισε να δημιουργήσει κλειστές δομές- κολαστήρια κατά παράβαση των διεθνών κανονισμών άσυλου. Κάθε δυο μέρες άλλαζε στην Λέσβο η τοποθεσία δημιουργίας της δομής- φυλακής.

Ξεκίνησε με τη μεγαλεπήβολη φαντασίωση. Να ελεγχθεί η προσφυγική ροή στο Αιγαίο με ένα Ζέπελιν. Μας είχε ξεμείνει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Μετά λόγω της προφανούς γελοιότητας αυτό ξεχάστηκε. Τελευταία ευφυής σύλληψη, είναι το άπλωμα ενός ειδικοί διχτυού για κουτσουμούρες. Έτσι θα πιάνονται στα δίχτυα οι πρόσφυγες. Το επιτελικό κράτος σε όλο του το μεγαλείο!

Όλα αυτά τα γελοία, μικρή σημασία θα είχαν αν δεν δημιουργούσαν εκρηκτικές καταστάσεις.

Αν δεν κινδυνεύαμε να γίνει μια μεγάλη έκρηξη που θα μας κάψει όλους.

Η ανεπάρκεια, η ανικανότητα, η συνειδητή επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει τα νησιά μας φυλακές, δημιουργούν συνθήκες αποσταθεροποίησης, εκρηκτικές συνθήκες ανεξέλεγκτης βίας.

Πρέπει να το σταματήσουμε. Απεγκλωβισμός των προσφύγων από τα νησιά μας τώρα. Όχι στις κλειστές δομές-φυλακές. Να προωθηθούν οι πρόσφυγες στη υπόλοιπη Ελλάδα.

Κάποιος βάζει φωτιά στα νησιά μας. Έχει ονοματεπώνυμο:

Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.