ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;

Ένα ερώτημα που θα μπαίνει και θα ξαναμπαίνει, μέχρι να συμφωνήσουμε και ως εκ’ τούτου να πάρουμε και εκείνα τα κατάλληλα μέτρα ως κυβέρνηση, αλλά και ως κοινωνία, ότι ο κρατικός μηχανισμός, ειδικότερα ο κατασταλτικός,  δεν μπορεί να μετατραπεί, από τη μια στιγμή στην άλλη από «λύκος» σε «πρόβατο».

Ότι, π.χ. δεν μπορεί, ένας μηχανισμός που έχει εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις των πολιτών μόνο με την χρήση συγκεκριμένων μορφών βίας (μιλάμε για τα ΜΑΤ) να αντιληφθεί ότι αυτές τις ίδιες αντιδράσεις θα τις αντιμετωπίζει με ένα διαφορετικό τρόπο. Αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζει και ως εκ’ τούτου δεν μπορεί να το εφαρμόσει.

Το ίδιο γίνεται, για να έλθουμε και στα δικά μας, με έναν μηχανισμό που μέχρι πριν από λίγο είχε εκπαιδευτεί «να απωθεί και να επαναπροωθεί» τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να βλέπει τον κάθε ένα και την κάθε μια που θέλει  να εμπλακεί στο συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή τους αλληλέγγυους, πάνω κάτω, ως αντίπαλους.

Από αυτή την άποψη, δεν είναι τυχαία η σύλληψη των αλληλέγγυων ναυαγοσωστών και η παραπομπή τους σε δίκη, έτσι δεν πρέπει να μας εντυπωσιάζει το πόσο εύκολα άνθρωποι που κυριολεκτικά μέχρι προχτές αντιμετωπιζόταν από το λιμενικό ως συνεργάτες, εξ αιτίας μιας  (κατά τη γνώμη του λιμενικού) παρέκκλισης, από την «εφαρμογής των κοινά συμφωνηθέντων επιχειρησιακών κανόνων»  οδηγούνται σε παραπομπή ή σε σύλληψη και δίκη και όχι σε ενημέρωση, σε σύσταση.

Και βέβαια όλοι και όλες καταλαβαίνουμε ότι πολλές φορές είναι εξίσου προβληματική ακόμα και η ερμηνεία της έννοιας «παρέκκλιση» από αυτούς που έχουν την «καθ’ ύλην αρμοδιότητα» της μετάφρασής της.

Πως, σε αυτή τη φάση, θα μπορούσε να ξεπεραστεί αυτή η «δυσλειτουργία»; Θεωρούμε ότι δύο κατευθύνσεις είναι αναγκαίες:

Από τη μια χρειάζονται σαφείς οδηγίες και τέτοιες γραπτές εντολές από την πολιτική ηγεσία, έτσι ώστε κανείς και καμία να μη μπορεί να τις παραγνωρίσει ή να τις… «στραβοδιαβάσει».

Από την άλλη χρειάζεται η επαγρύπνηση και ο έλεγχος εκ΄ μέρους των κινημάτων και της ίδιας της κοινωνίας, έτσι ώστε να κινητοποιείται και να εμπλέκεται σε οποιαδήποτε στιγμή φαίνεται ότι υπάρχουν παρεκκλίσεις «των κοινά συμφωνηθέντων» εκ’ μέρους των αρχών, αυτή τη φορά…

ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ