ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Ποιος φοβάται τη συμμετοχή των πολλών στον διάλογο;

Το αμέσως επόμενο διάστημα οι πολίτες της χώρας καλούνται να τοποθετηθούν, δια μέσου του διαλόγου που ανοίγει σε όλη την ελληνική κοινωνία, σε τρία μεγάλης σημασίας για την ζωή όλων μας θέματα,

Η συνταγματική αναθεώρηση, η αναθεώρηση του Καλλικράτη, εκδήλωση για την οποία θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στη Μυτιλήνη με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Κ. Πουλάκη, αλλά και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και του νησιού, είναι τα θέματα της ατζέντας που έχουμε μπροστά μας.

Κοινή συνισταμένη και των τριών, η ανάγκη συμμετοχής των πολιτών στην διαμόρφωση των τελικών κατευθύνσεων τους.

Είναι σαν να ακούμε από τώρα τις «μουρμούρες» των αντιπάλων της κυβέρνησης: «οι ανίκανοι κάνουν επίφαση διαλόγων γιατί δεν έχουν τίποτα να πούνε …«. Αυτό πάνω κάτω  θα αρχίσουν να λένε τα παπαγαλάκια τους.

Συνηθισμένοι μέχρι τώρα να βλέπουν τους εαυτούς τους ως τους μοναδικούς και αυθεντικούς εκφραστές της κοινωνίας, οι αντίπαλοι της κυβέρνησης  με τίποτα δεν μπορούν να φανταστούν ότι ο «λαουτζίκος»  θα πρέπει να εκφράσει την άποψη του σε τόσο μεγάλα θέματα, όπως είναι η συνταγματική αναθεώρηση ή η κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η παραγωγική πορεία της χώρας.

Αυτοί «ξέρουν καλύτερα». Aλλωστε χρόνια τώρα μέσα από τις «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» που έκαναν φρόντιζαν να εξυπηρετούν πρωτίστως τα δικά τους συμφέροντα. Η είσοδος της κοινωνίας στη συζήτηση τους χαλάει τη …σούπα.

Μαθημένα, από την άλλη, τα παπαγαλάκια τους να αναμασούν  την τροφή που τα αφεντικά τους τους δίνουν και μετά να το πετάνε στην κοινωνία εν΄είδη …»πληροφόρησης» δεν μπορούν να φανταστούν ότι τώρα πια χάνουν τη δουλειά τους. Τους πιάνει τρόμος αναλογιζόμενοι ότι ανοίγει η εποχή που «είδηση» θα είναι αυτό που παράγει η ίδια η κοινωνία και όχι ότι μέχρι τώρα αυτοί μετέτρεπαν σε τέτοια.

Το ποτάμι δεν γυρνάει πίσω.

Το άνοιγμα του διαλόγου σε τέτοιας σημασία θέματα μέσα στην κοινωνία, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα που θα έχει αυτός, είναι από μόνο του μια τεράστια ανατροπή αλλά και εξέλιξη.

Η λαϊκή συμμετοχή, από απλή εκλογική τελετουργία αποκτά νέο νόημα!