ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial Πρώτο Θέμα

Ποιός αναλαμβάνει την ευθύνη για τη Λέσβο;

H αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις, Ευρωπαία επίτροπος Ylva Johansson, δήλωσε ότι η Αθήνα αρνείται τη μετεγκατάσταση των μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, επικαλούμενη την μέχρι στιγμής απουσία κρουσμάτων κορωνοϊού  στα προσφυγικά κέντρα.

Το λέγαμε εδώ και καιρό: Η παραμονή των προσφύγων στα νησιά μας είναι Κυβερνητική επιλογή. Αν κάποιος  θεωρούσε ότι αντιπολιτευόμασταν την κυβέρνηση και για αυτό τα γράφαμε, τώρα ήρθε η επιβεβαίωση από την Επίτροπο εσωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ylva Johansson.

Η επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ είναι απολύτως συνειδητή. Έχει αποφασίσει να κάνει τα νησιά μας φυλακές. Έχει αποφασίσει να πάρει το ρίσκο για την υγεία προσφύγων και νησιωτών: «Αν δεν εξαπλωθεί ο ιός στον καταυλισμό της Μόριας, έχ’ καλώς. Αν εξαπλωθεί, τα θέλατε και τα πάθατε.» Ας μην διώχνατε τα ΜΑΤ.

Έχει αποφασίσει λοιπόν να μας συμπεριφέρεται σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας, σαν υποτελείς. Το είδαμε, το νιώσαμε, το εμπεδώσαμε.

Όμως στο νησί, υπάρχουν εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών, που πρόσκεινται στη Ν.Δ. από τους οποίους  άλλοι κρύβονται και δεν αντιδρούν, άλλοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν την κυβέρνηση κερδίζοντας  χρόνο και άλλοι παλινδρομούν.

Κανείς από αυτούς δεν παραιτήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση του νησιού. Προσπαθούν να συμβιβάσουν τα  ασυμβίβαστα. Ε, δε γίνεται! Το συμφέρον του νησιού, είναι διαφορετικό από το συμφέρον της  κυβέρνησης.  Όποιος το καταλαβαίνει αντιδρά. Αν δεν αντιδρά σημαίνει ότι έχει κάποιο λόγο και οι πολίτες αυτόν τον λόγο πρέπει να τον γνωρίζουν.

Αποποιούνται οι πάντες την ευθύνη για τον τόπο τους;

Υπάρχει ένας Δήμαρχος μέσα στην περιφέρεια του οποίου συνωστίζονται πάνω από 20.000 άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες.

Υπάρχει ένας περιφερειάρχης που η κυβέρνηση τον παίζει μπεγλέρι.

Υπάρχει ένας βουλευτής της ΝΔ που εκπροσωπεί μέρος του λεσβιακού λαού, αλλά δεν θέλει να έρθει και σε ρήξη με την κυβέρνηση.

Υπάρχει μια νομαρχιακή της ΝΔ στο νησί που οφείλει να πιέσει κι εκείνη την ανάλγητη κυβέρνηση.

Αν ο καταυλισμός της Μόριας μετατραπεί σε εκατόμβη θυμάτων, κανείς από αυτούς δεν θα έχει ευθύνη;

Κανένας  από αυτούς δεν αισθάνεται ότι έχει  σήμερα την ευθύνη να μιλήσει, να πιέσει, να απαιτήσει  τον απεγκλωβισμό και τη μεταφορά των πάνω από 20.000 ανθρώπων σε ασφαλείς ανοιχτούς χώρους διαμονής στην υπόλοιπη Ελλάδα;

Για όποιον δεν το έχει ακόμα καταλάβει, αυτή τη στιγμή τα αιτήματα των Λεσβίων πολιτών ακούγονται μόνο από τους δύο βουλευτές της Αριστεράς και τις μειοψηφικές παρατάξεις σε δήμο και περιφέρεια. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που παλεύουν για τον τόπο τους, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για την υγεία και την ουσιαστική ασφάλεια των συμπολιτών τους.

Όσο για τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και τους τοπικούς της αντιπροσώπους, μπορεί να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αλλά δεν θέλουν να έρθουν σε ρήξη μ’ αυτούς που κυνικά αγνοούν τις αγωνίες, τις προειδοποιήσεις, τις εκκλήσεις  των κατοίκων του νησιού, ντόπιων και προσφύγων. 

Γιατί δεν θέλουν να έρθουν σε ρήξη;

Άμα τους δείτε στον δρόμο, ρωτήστε τους…