ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Προσφυγικό: Ο Κ. Μητσοτάκης «λαγός» των συντηρητικών Ευρωπαίων

image

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την διαχείρηση των προσφυγικών ροών σε αυτή τη φάση που τα σύνορα έχουν κλείσει, είναι η δημιουργία σημείων φιλοξενίας των προσφύγων σε όλη την διαδρομή τους εντός της Ελλάδας, από τα νησιά μέχρι και την Ειδομένη.

Αυτό, αφενός μεν για να μην εγκλωβίζονται κατά χιλιάδες οι άνθρωποι σε λίγα και συγκεκριμένα σημεία (νησιά, Αθήνα, Ειδομένη)  αλλά να διασκοριστούν σε μικρότερους αριθμούς  σε πολλά σημεία, αφετέρου δε, γιατί με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται και οι στοιχειώδεις κανόνες αξιοπρέπειας για αυτούς τους ανθρώπους.

Αυτό το σχέδιο, στις γενικές γραμμές του τις είχε παρουσιάσει ο αρμόδιος Υπουργός Γ. Μουζάλας, στους αριστερούς ευρωβουλευτές που είχαν επισκεφτεί πρίν από δύο βδομάδες τη Μυτιλήνη.

Το αν θα πετύχει ή όχι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά τρεις είναι οι πιο σημαντικοί: Ο αριθμός των ροών, η διάρκεια που θα είναι κλειστά τα σύνορα, αλλά κυρίως η αλληλεγγύη που θα δείξουν κυρίως οι τοπικές κοινωνίες, Άρα η επιτυχία του ή όχι είναι «προς απόδειξη»

Τι αντιπροτείνει όμως απέναντι σε αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ;

Η παρακάτω εικόνα είναι απο σημερινή ανάρτηση του αρχηγού της ΝΔ στον λογαριασμό του στο twiterr

image

Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, προτείνουν «να σταματήσει η ασύδοτη μετακίνηση των μεταναστών στην επικράτεια». Πως θα γίνει αυτό; «Να δημιουργηθούν κλειστού τύπου φυλασσόμενοι χώροι» λέει.

Ολοι και όλες θυμόμαστε την «πρόταση» που είχε κάνει πριν περίπου ένα μήνα, ο υπουργός εξωτερικών του Βελγίου για την δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών με χωρητικότητα ακόμα και 100.000. Αντίστοιχες /προτροπές» και προτάσεις έχουν κάνει και άλλοι Ευρωπαίοι

Ουσιαστικά, λοιπόν, ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ με αυτή τους την πρόταση, δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να συντάσσεται με αυτές τις απόψεις και προτροπές. Γιατί τι άλλο μπορεί να σημαίνει να σταματήσει η «ασύδοτη μετακίνηση» χιλιάδων  σε συνδιασμό με την δημιουργία «κλειστού τύπου» στρατοπέδων συγκέντρωσης;

Να το πούμε καθαρά: Ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ και στην περίπτωςη του προσφυγικού. λειτουργούν, για ακόμα μια φορά, ως «οι λαγοί» των συντηρητικών Ευρωπαίων!