ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Πρωτομαγιά: Κόκκινη… κατακόκκινη!

Η Πρωτομαγιά είναι η μέρα που οι εργαζόμενοι όπου γης την έχουν κρατήσει για το εαυτό τους.  Να ξεχωρίσουν από τους άλλους, από «αυτούς» που τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου  είναι ηγεμόνες στις ζωές τους. Για να τιμήσουν την τάξη τους και τους αγώνες τους για την κοινωνική απελευθέρωση.

Η ανθρώπινη ιστορία είναι ιστορία ταξικών αγώνων είχαν γράψει οι Μαρξ – Εγκελς. Αγώνων φανερών με άγριες συγκρούσεις, επαναστάσεις και αίμα, αλλά και αγώνων «καλυμμένων».  Αν υπάρχει κάτι διαφορετικό ανάμεσα στους ανθρώπους αυτό δεν είναι η φυλή ή αίμα . Οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, γιατί διαφορετική είναι η θέση τους  στην ουρά για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Όταν, προκειμένου να ζήσεις, είσαι υποχρεωμένος να πουλήσεις  στην «αγορά εργασίας» τη μόνη περιουσία που διαθέτεις, τις γνώσεις σου, τις δεξιότητες σου, τις ικανότητες σου, την δύναμη σου, τότε σε τίποτα δεν σε ξεχωρίζει το χρώμα του δέρματος σου, η γλώσσα που μιλάς ή ο θεός που πιστεύεις, από τα δισεκατομμύρια άλλους που κάνουν ακριβώς το ίδιο, την ίδια στιγμή, παντού σε όλο τον κόσμο.

Σε τίποτα άλλο, παρά μόνο οι κατακτήσεις της τάξης της στη χώρα της, δεν ξεχωρίζουν την κοπέλα που δουλεύει ανασφάλιστη με μισό μεροκάματο  στην καφετέρια της Μυτιλήνης, με τη συνομήλικη της στα εργοστάσιο ρούχων του Πακιστάν, στα mini jobs της Γερμανίας ή στα ξενοδοχεία της Μαγιόρκα.

Η Πρωτομαγιά είναι η μέρα, που όλοι και όλες εμείς την έχουμε κρατήσει για τον εαυτό μας, για να μας θυμίζει ότι είμαστε διαφορετικοί και διαφορετικές. Και ότι αυτό που μας χωρίζει δεν είναι η γλώσσα, το χρώμα ή ο θεός που, πιστεύουμε. Γιατί σε τελική ανάλυση, το μόνο πραγματικά διαφορετικό ανάμεσα στους ανθρώπους είναι η θέση που αυτοί βρίσκονται στην λεγόμενη «κοινωνική ιεραρχία» κάθε τόπου που μένουν.

Αυτό, ταυτόχρονα, είναι που κάνει δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη γη να κρατούν την Πρωτομαγιά σαν τη δική τους μέρα!