ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Στη Μόρια καθυστερήσαμε τραγικά

Διαμαρτυρία μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια μετά και τον δεύτερο θάνατο (Φώτο Γ. Παπαδόπουλος)

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει γίνει γνωστό  τι προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου στο hot spot της Μόριας. Ούτε ξέρουμε την αιτία για το θάνατο του προηγούμενου, πριν  λίγες μέρες… Αλλά τι σημασία έχει;

Αυτή την εποχή, τα βράδια για τους σκηνίτες της Μόριας είναι σίγουρα κολασμένα. Οπως άλλωστε και οι ημέρες…

Η μετανάστευση και η προσφυγιά είναι ανθρώπινες ιστορίες και ανθρώπινες τραγωδίες. Η «Μόρια» είναι μέρος αυτής της τραγωδίας. Θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι. Αυτή άλλωστε είναι η βαθιά λογική της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας που επιβλήθηκε στην χώρα μας με τον εκβιασμό των «κλειστών συνόρων».

Να μετατραπεί η αλληλεγγύη του λαού μας στους πρόσφυγες και μετανάστες σε κόλαση και να αποδειχτεί, με αυτό τον τρόπο, ότι  μόνο με την κόλαση για τους πρόσφυγες μπορεί να υπάρξει και «διαχείριση του προσφυγικού». Οπως ακριβώς έκαναν και κάνουν αυτοί στις χώρες τους.

Η μετανάστευση και η προσφυγιά είναι ανθρώπινες ιστορίες και ανθρώπινες τραγωδίες, όμως υπάρχει και άλλος δρόμος

Θα μπορούσε η Μόρια να μην είναι μέρος αυτής της τραγωδίας. Σίγουρα δεν θα ήταν και δεν θα γίνει ποτέ παράδεισος, μπορεί να είναι όμως ένας τόπος που δεν θα καταγράφεται πια στην συνείδηση των προσφύγων και των μεταναστών σαν μαύρη σελίδα στη ζωή τους.

Στη Μόρια όμως καθυστερήσαμε τραγικά…