ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Στον απόηχο της συνάντησης Πάλλη – Αποστόλου

Κάθε κρίση αναδεικνύει τις δυσλειτουργίες ενός συστήματος και των επιμέρους υποσυστημάτων του. Αυτό αν και ακούγεται ως «αφορισμός,  επιβεβαιώνεται συνεχώς από την ίδια τη ζωή. Αυτό βιώνουμε τα τελευταία χρονιά και στη Λέσβο.

Τόσο η οικονομική κρίση και η διαχείριση της, όσο και οι επιμέρους, «τοπικές» κρίσεις, όπως το προσφυγικό, οι σεισμοί αλλά ακόμα και η ευλογιά που προέκυψε το τελευταίο διάστημα έχουν φέρει στην επιφάνεια όλα τα  «κακώς κείμενα», με άλλα λόγια τα σημαντικά προβλήματα ενός μοντέλου λειτουργίας που είχε, τουλάχιστον, «φάει τα ψωμιά του»

Για παράδειγμα, η ζωονόσος της ευλογιάς, πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις που είχε και έχει στους κτηνοτρόφους, έφερε στην επιφάνεια το σύνολο των δυσλειτουργιών των τοπικών αρμόδιων υπηρεσιών, το τοπικού συστήματος πρόληψης και προστασίας. Ο τρόπος που διαχειρίστηκε, μέχρι σήμερα την όλη υπόθεση η περιφέρεια, ανέδειξε το σύνολο των προβλημάτων που έχει ο τομέας.

Εκτός όμως από τις δυσλειτουργίες, κάθε κρίση αναδεικνύει και τις ελλείψεις που υπάρχουν σε αυτό το ίδιο το  σύστημα. Η έλλειψη ενός αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί, η ανυπαρξία σχεδίου για τις προοπτικές που υπάρχουν για αυτούς, μέσα στις καινούργιες συνθήκες, είναι δύο μόνο από τις πλευρές αυτών των ελλείψεων.

Αυτό το γεγονός το έχει αντιληφθεί πολύ καλά η κυβέρνηση. Οπως στην γενικότερη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, έτσι και στις επιμέρους «τοπικές κρίσεις» ο προσανατολισμός της είναι, όχι μόνο να δημιουργεί ένα «δίκτυο προστασίας» για όσους πλήττονται περισσότερο από αυτές, αλλά ταυτόχρονα να προσπαθεί για ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας του συστήματος.

Αυτό  το γεγονός επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του Γ. Πάλλη, ο οποίος μαζί με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, επισκέφθηκε τον αρμόδιο υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Β. Απόστολου.

Από αυτή την συνάντηση, δεν προέκυψαν μόνο άμεσα μέτρα στήριξης όσων κτηνοτρόφων έχασαν το κοπάδι τους από την ευλογιά, αλλά μπήκε μπροστά και η διαδικασία δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου πλαισίου προστασίας τους, όπως π.χ. η διατήρηση των ενισχύσεων, η διατήρηση των δικαιωμάτων ένταξης τους στα προγράμματα του ΠΑΑ κλπ.

Ταυτόχρονα όμως, το υπουργείο, αντιμετωπίζει αυτή την κρίση σαν ευκαιρία, για μια νέα πορεία του τοπικού κτηνοτροφικού τομέα από εδώ και πέρα. Η, σε νέες βάσεις, ανασυγκρότησή του είναι ένα ανοιχτό στοίχημα, που όπως βγήκε από την συνάντηση, το έχει βάλει το υπουργείο!